StoryEditorInformacje rynkowe

Fonterra – masło odbiło, proszki stabilne

22.10.2018., 14:10h
Druga październikowa aukcja produktów mlecznych na platformie GDT zakończyła się wynikiem ujemnym. Indeks cen w porównaniu do aukcji z początku października spadł jednak nieznacznie, tzn. o 0,3%. Co jednak ciekawe, po raz pierwszy od lipca br. odbiły ceny masła, choć i tak cena, którą osiągnęło nie jest wysoka.

Ceny laktozy i bezwodnego tłuszczu mlecznego także w górę

Masło zdrożało bowiem o 2,4% do 4114 dolarów/t. Jest to cena, za którą sprzedawano ten produkt na GDT ostatnio na początku listopada 2016 r. W porównaniu do poprzedniej aukcji zdrożała również laktoza oraz bezwodny tłuszcz mleczny. Laktoza zyskała na wartości 1,5% (sprzedawano ja średnio za 926 dolarów/t) a bezwodny tłuszcz mleczny –1% (5106 dolarów/t).

Brak zmian ceny odtłuszczonego mleka w proszku (sprzedano je średnio za 1977 dolarów/t) wskazuje na stabilizacje cen tego produktu, tym bardziej, iż na poprzedniej aukcji OMP zyskało jedynie 2 dolary na tonie. Natomiast powoli, ale regularnie od początku sierpnia, spada cena pełnego mleka w proszku. Tym razem sprzedano je o 1,9% taniej niż na aukcji 2 października, tzn. za 2729 dolarów/t.

Kazeina i cheddar sprzedane taniej

W porównaniu do poprzedniej aukcji taniej sprzedano także cheddar oraz kazeinę. Cheddar stracił na wartości 1,8%. Kupowano go średnio za 3404 dolary/t. Kazeina staniała natomiast 1,7% do 5426 dolarów/t.

Podobnie jak na poprzedniej aukcji, obrót na GDT był duży, sprzedano łącznie 41 945 t produktów mlecznych.

dr Magdalena Szymańska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
15. grudzień 2024 00:00