Spadek indeksu cen produktów mlecznych na aukcji Global Dairy Trade w Nowej Zelandii, która odbyła się 7 marca br. o 6,3% nie jest dobrą wiadomością dla branży mlecznej.
Najbardziej staniały mleka w proszku. Odtłuszczony proszek stracił na wartości w stosunku do poprzedniej aukcji o 15,5%, osiągając cenę 2118 dolarów/t, a pełny o 12,4% do 2782 dolarów/t. O 6,6% spadły ceny kazeiny, a o 4,2% ser cheddar (3435 dolarów/t).
Cheddar traci na wartości już trzecią aukcję z rzędu. Spadki kontynuuje również sproszkowana maślanka, jej cena spadła o
11,7% do 1846 dolarów/t. Trendowi spadkowemu nie poddaje się jednak masło. Tym razem zdrożało o
1,2%, osiągając cenę 4653 dolarów/t. Jest to poziom sprzed dwóch lat.ms