StoryEditorPieniądze dla rolnika

Kampania cukrownicza 2019/2020 – jakie będą plony buraków cukrowych?

05.11.2019., 10:11h
Kampania cukrownicza 2019/2020 rozpoczęła się we wrześniu i dotychczas przebiega bez problemów w korzystnych warunkach pogodowych.

Produkcja cukru większa niż zużycie

Buraki cukrowe zostaną zebrane z areału około 240 tys. ha, tj. nieznacznie większego jak przed rokiem. Na tej podstawie Instytut Ekonomiki Gospodarki Żywnościowej przewiduje, że średni plon korzeni wyniesie około 60 t/ha, a technologiczny plon cukru około 9 t/ha.

Plon korzeni będzie niższy niż przed rokiem, ale jeżeli warunki pogodowe w okresie zbiorów będą korzystne, zawartość cukru w korzeniach będzie wysoka. W związku z tym produkcja cukru wyniesie około 2,15 mln t. 

Produkcja zapowiada się na większą od krajowego zużycia (około 1800 tys. t), co oznacza, że konieczny będzie duży eksport.

 

Kampania cukrownicza 2019/2020 – jakie ceny?

Buraki cukrowe w bieżącej kampanii są przerabiane w 17 cukrowniach, gdyż jedna cukrownia (w Strzelinie) należąca do Suedzucker została wyłączona z produkcji. 

Ceny cukru na rynku krajowym zaczęły wykazywać tendencję wzrostową. Według danych International Sugar Organisationw październiku br. ceny cukru białego wynosiły około 345 USD/t. Ceny cukru białego i surowego były nieznacznie niższe niż przed rokiem. Relatywnie niskie ceny są niekorzystne dla krajowych eksporterów.

Polscy rolnicy za hektar buraków kontraktowanych otrzymają 1524,18 zł.


Magdalena Szymańska
fot. Pixabay

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 20:53