StoryEditorInformacje rynkowe

Małe spadki na aukcjach Fonterry

25.09.2018., 16:09h
O 1,3% spadł indeks cen produktów mlecznych na platformie aukcyjnej GDT. Oprócz kazeiny, która zdrożała o 1,7% do 5421 dolarów/t, 18 września staniały wszystkie produkty. Najsilniej, tzn. o 3,5% w porównaniu do aukcji z 4 września, stracił na wartości ser cheddar. Sprzedano go średnio za 3503 dolary/t.

Co jeszcze staniało?

O 1,8% do 2768 dolarów/t staniało pełne mleko w proszku, a o 1,1% do 1980 dolarów/t – odtłuszczone mleko w proszku. 0,6% stracił na wartości bezwodny tłuszcz mleczny,  kupowano go za  5294 dolarów/t, o 0,3% do 910 dolarów/t staniała laktoza. W porównaniu do poprzednich aukcji, wyhamowały tym razem spadki ceny masła. Tłuszcz ten stracił na wartości zaledwie 0,1%, sprzedano go za 4270 dolarów/t.

Rekordowe straty Fonterry

Największy na świecie eksporter produktów mlecznych Fonterra, właściciel GDT poniósł w tym roku historyczną stratę, która wynosi 196 milionów dolarów. Jest to pierwsza strata w swojej 17-letniej historii. Do złego wyniku finansowego giganta mlecznego przyczyniło się wiele czynników. Wśród nich wymienia się zbyt optymistyczne prognozy, źle prognozowane ceny masła, zbyt wysoką cenę płaconą za mleko i wzrost kosztów.

Wskazuje się, że Fonterra zbyt długo ignorowała zmiany strukturalne związane z zaopatrzeniem w globalne rynki mleczne rozpoczęte w latach 2014–2015 wraz z usunięciem kwot mlecznych w Europie. Do złego wyniku finansowego przyczyniły się także odszkodowania dla Danone w wysokości 232 mln dolarów oraz specjalny odpis z tytułu zaangażowania w Chinach (udział w Beingmate) w wysokości 439 mln dolarów.

dr Magdalena Szymańska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. grudzień 2024 23:36