Wahania indeksu cen produktów mlecznych na aukcji Global Dairy Trade w Nowej Zelandii mogą świadczyć o tym, że kryzys na rynku mleka nie jest do końca zażegnany. Na cztery aukcje, które odbyły się na tej platformie od początku roku, dwie skrajne (3.01 oraz 21.02) zakończyły się spadkiem indeksu, a dwie pozostałe (17.01, 7.02) wzrostem indeksu cen.
Jedynym produktem, który trzyma ciągle cenę jest masło. Tym razem w stosunku do aukcji z 7 lutego zdrożało do 4598 dolarów/t, tj. zaledwie o 0,2%. Na wartości zyskała także laktoza.
Drugą aukcję z rzędu produkt ten ma najwyższą dynamikę wzrostu cen. W porównaniu do ubiegłej aukcji najwięcej staniała, podobnie, jak na ostatniej aukcji,
proszkowana maślanka – o
12,9% do 2090 dolarów/t. Spadek wartości kontynuuje
cheddar, tym razem staniał o
5,3% do 3590 dolarów/t. O
3,8% do 2574 dolarów/t spadły ceny
odtłuszczonego mleka w proszku, a o
3,7% do 3189 dolarów/t pełnego mleka w proszku.ms