Wartość eksportu rolno-spożywczego z Unii od sierpnia do grudnia 2014 r. na wszystkie rynki światowe była o 1,7% wyższa niż rok wcześniej i osiągnęła 42,4 mld €. Mimo wzrostu eksportu ogółem, w niektórych krajach zanotowano jego znaczny spadek. Eksport z Finlandii spadł o 32%, Estonii – o 22%, a eksport z Francji, Niemiec, Danii, Grecji, Litwy, Polski, Słowacji, Rumunii i Słowenii zmniejszył się o 10 lub mniej procent. W największym stopniu embargo dotknęło eksport produktów mleczarskich. Eksport serów spadł o 19,4%, a masła – o 9,5%. Zmniejszył się też eksport owoców (o 10,2%) i warzyw (o 13,5%). Spadek ten został jednak ograniczony dzięki wzrostowi eksportu przetworów owocowych i warzywnych. Eksport wieprzowiny zmniejszył się o 1%, a wołowiny i drobiu – wzrósł.
Udział produktów objętych embargiem w eksporcie rolno-spożywczym
krajów Unii oraz ich wartość
|
Kraj |
Udział w eksporcie |
Wartość produktów |
|
Litwa |
41 |
922 |
|
Polska |
19 |
840 |
|
Finlandia |
19 |
274 |
|
Estonia |
18 |
60 |
|
Luksemburg |
12 |
5 |
|
Cypr |
11 |
12 |
|
Grecja |
7 |
114 |
|
Węgry |
7 |
78 |
|
Łotwa |
7 |
67 |
|
Belgia |
6 |
281 |
|
Dania |
5 |
341 |
|
Austria |
5 |
104 |
|
Słowacja |
5 |
6 |
|
Niemcy |
4 |
594 |
|
Hiszpania |
4 |
326 |
|
Holandia |
3 |
523 |
|
Irlandia |
3 |
70 |
|
Słowenia |
3 |
10 |
|
Czechy |
2 |
12 |
|
Francja |
1 |
233 |
|
Włochy |
1 |
163 |
|
Szwecja |
1 |
13 |
|
Portugalia |
1 |
13 |
|
Bułgaria |
1 |
8 |
|
Chorwacja |
1 |
7 |
|
W. Brytania |
0 |
21 |
|
Rumunia |
0 |
1 |
|
Malta |
0 |
0 |
|
UE-28 |
4 |
5098 |
(Agra Europe 2015, 30 January, s. 5)
W.M.
