StoryEditorWiadomości rolnicze

Świnie na Zachodzie tanieją

04.04.2016., 14:04h
Poświąteczny tydzień przyniósł spadki cen skupu żywca wieprzowego u naszych zachodnich sąsiadów – nie tylko na rynku, ale także na giełdach. Niemcy zaś wyznaczają trendy cenowe w całej Unii Europejskiej, może to więc też oznaczać zahamowanie wzrostów, a nawet niewielkie spadki cen świń w Polsce. 

U naszego zachodniego sąsiada ceny skupu w Wielkim Tygodniu wyniosły średnio poubojowo 1,28 euro/kg, a po świętach już 1,26 euro/kg. Obniżkę cen zanotowano także na rynkach holenderskim i belgijskim. Tam ceny spadły odpowiednio z 1,20 do 1,18 euro/kg oraz z 1,21 do 1,20 euro/kg. 

Najdrożej w tygodniu poświątecznym skupowano żywiec we Włoszech (1,48 euro/kg) oraz w Danii (1,32 euro/kg). Tam ceny nie spadły, ale jak podaje niemieckie stowarzyszenie ISN, głównie z tego powodu, że zostały ustalone już przed świętami na dwa tygodnie. Cen nie zmieniła też Francja – w tym przypadku głównym powodem jest duży eksport wieprzowiny na rynek chiński. 

Zwyżki cen skupu żywca w okresie przedświątecznym pociągnęły za sobą wzrost cen prosiąt. W Wielkim Tygodniu holenderskie prosięta sprzedawano za 39,5 euro, a tydzień wcześniej płacono za nie o euro mniej. Duńskie warchlaki nie zmieniły cen od trzech tygodni, zachowując poziom 47,6 euro/kg. 

Jaka jest perspektywa dla unijnych producentów świń na dalszą część roku?

Komisja Europejska prognozuje na ten rok dalszy wzrost  eksportu wieprzowiny  z UE, jednak jego tempo będzie wolniejsze niż w ubiegłym roku. Przyczyni się do tego wzrost konkurencyjności i podaży mięsa ze Stanów Zjednoczonych oraz Brazylii. Według KE wysyłki do Rosji najprawdopodobniej nie zostaną odbudowane nawet po ewentualnym zniesieniu embarga politycznego i sanitarnego. Rosja systematycznie zwiększa bowiem rodzimą produkcję, ograniczając import. Rosyjskim zakupom nie będzie sprzyjała również trudna sytuacja gospodarcza kraju oraz wzrost konkurencyjności ze strony innych dostawców. 

W kontekście tego, że według KE produkcja wieprzowiny w porównaniu do ubiegłego roku nieznacznie się obniży, na unijnym rynku ogólnie niewiele się zmieni. 

 

Dużego wpływu na zachowania rynkowe nie będzie miała także wewnętrzna konsumpcja wieprzowiny. Choć spożycie wieprzowiny na jednego mieszkańca Unii w 2015 r. wzrosło w skali roku o 2,5% (o 1,1 kg) do 41,7 kg, w 2016 r. konsumpcja prawdopodobnie nieznacznie się obniży. Natomiast w 2017 r. się ustabilizuje – zgodnie z tendencją obserwowaną w ciągu ostatnich 10 lat. ms

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
10. maj 2024 23:35