StoryEditorInformacje rynkowe

Unijna wieprzowina za droga dla Chińczyków

27.11.2017., 15:11h
Kurczy się chiński rynek zbytu wieprzowiny, odczuwają to unijni producenci żywca. Jednak wbrew pozorom, spadek cen na unijnym rynku może być szansą na odbudowę chińskiego popytu.
Pogłębia się zaobserwowany już w pierwszym półroczu bieżącego roku spadek wywozu mięsa wieprzowego do Chin. W pierwszym półroczu 2017 roku Chiny kupiły na rynkach zewnętrznych o 13% mniej wieprzowiny i o 6% mniej podrobów niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

W okresie od stycznia do września natomiast import mięsa zmalał już o 28%, a podrobów o 9,5%, czyli odpowiednio 920 tys. t mięsa i 878 tys. t podrobów. Spadki w obu asortymentach najbardziej odczuli Duńczycy i Niemcy, a najmniej Hiszpanie (liderzy w imporcie).



Produkcja prosiąt po chińsku – w tych czterech budynkach firma Yang Xiang (produkcja i przetwórstwo żywności) chce zmieścić 30 000 loch. Ferma znajduje się w prowincji Guangxi na południu Chin, graniczącej z Wietnamem


Według analityków rynkowych z Agra Europe, tak niski wynik niemieckich eksporterów ma swe podłoże w tymczasowym (od lutego do maja br.) blokowaniu przez Chińczyków dostaw od niemieckiego koncernu Tönnies.

Coraz więcej chińskich świń

Ograniczenie zakupów przez Państwo Środka nie dotyczy tylko krajów europejskich. Mniej wieprzowiny i podrobów sprzedały do Chin także USA (największy konkurent Unii w eksporcie do tego kraju) oraz Kanada. W okresie od stycznia do września Chińczycy kupili od Amerykanów o ok. 26% mniej wieprzowiny i o prawie 12% mniej podrobów niż rok wcześniej. Dla porównania, w pierwszym półroczu bieżącego roku w stosunku do analogicznego okresu w 2016 r., spadek zakupów mięsa wieprzowego na amerykańskim rynku wyniósł 17,5%.

Według analityków rynkowych, Chiny ograniczyły zakupy wieprzowiny i podrobów na rynkach zewnętrznych z dwóch powodów. Głównym jest wzrost krajowej produkcji przy jednoczesnej stabilizacji popytu. Według danych z chińskiego urzędu statystycznego, w pierwszych trzech kwartałach bieżącego roku produkcja żywca wieprzowego wzrosła tam o 0,7% do 37,2 mln t. USDA (amerykański resort rolnictwa) prognozuje, iż w 2017 r. Chiny zwiększą produkcję mięsa wieprzowego o 1% (500 tys. t) do 43,5 mln t. W przyszłym roku natomiast wzrost produkcji osiągnie już 2%. Analitycy rynkowi związani z bankami wskazują na bardziej optymistyczne wyniki, szacują, iż już w tym roku wzrost produkcji żywca w Państwie Środka, w porównaniu do ubiegłego roku, wyniesie 2%. Podobny trend ma też być utrzymany w przyszłym roku. Jednocześnie coraz głośniej mówi się o planowanych ograniczeniach chowu żywca wieprzowego w Chinach, wynikających z wprowadzenia restrykcji w problematycznych regionach związanych z ochroną środowiska. Te ograniczenia, zdaniem ekspertów, dotkną jednak szczególnie mniejsze fermy, a duże będą dalej się rozwijać.

Więcej do Hongkongu

Wzrost krajowej produkcji przyczynił się do spadku cen żywca wieprzowego w Państwie Środka, tym samym drogi import nie jest na rękę Chińczykom. Warto zauważyć, iż dotychczas, zwłaszcza w 2016 r. kiedy to Chiny importowały bardzo dużo żywca, na rynku unijnym odbudowały się ceny żywca wieprzowego. Teraz jednak, kiedy Chińczycy mają coraz więcej swoich świń i ceny również u nich spadają, na rynkach zewnętrznych chcą kupować również taniej. Z kolei duży popyt z Państwa Środka napędzał rozwój unijnej produkcji trzody, który był stymulowany wzrostem cen skupu wewnątrz Unii. W rezultacie Chiny ograniczają zakupy, a Unia zostaje z problemem nadpodaży.


Tę nadpodaż czołowi eksporterzy wieprzowiny próbują ulokować w Hongkongu. W ciągu ośmiu miesięcy bieżącego roku, w porównaniu do okresu sprzed roku, region ten kupił na rynkach zewnętrznych o 10% więcej wieprzowiny. Trzeba jednak pamiętać, iż siła nabywcza tego kraju w przypadku wieprzowiny nie dorównuje Chinom. Hongkong zaimportował bowiem od stycznia do września 2017 r. ok. 277 tys. t wieprzowiny, a Chiny ponad 920 tys. ton.

Na rynku Hongkongu coraz bardziej aktywna jest Polska. W pierwszych ośmiu miesiącach bieżącego roku sprzedaliśmy tam 17,5 tys. t wieprzowiny, tj. o 84% więcej niż w analogicznym okresie 2016 r. Zmniejszyliśmy jednak o 23% do 26 tys. t wywóz podrobów.

Paradoksalnie obniżenie cen skupu żywca wieprzowego na rynku UE może w dłuższej perspektywie pomóc tej branży. Jeśli sprawdzi się scenariusz spowolnienia wzrostu produkcji żywca w Państwie Środka, a unijne mięso i podroby będą tańsze, wielce prawdopodobne jest odrodzenie eksportu. Nie ma jednak już co liczyć na rekordy z 2016 r. Warto zaznaczyć, iż unijna produkcja żywca wieprzowego wzrosła o ponad 1%, a eksport w pierwszych 8 miesiącach 2017 r. spadł o 11%, pomimo tego, że więcej wieprzowiny kupili na unijnym rynku Hongkong, Korea Płd., Japonia, Filipiny i USA.

Magdalena Szymańska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. grudzień 2024 19:28