Nie zawsze potrzebna jest zgoda na wycinkę drzewa. Kiedy jednak jest ona niezbędna?envato elements
StoryEditorporady prawne
Czy rolnik potrzebuje zgody na usunięcie drzewa?
03.12.2024., 15:00h
dr hab. Aneta Suchoń, prof. UAM
Podziel się
Wiosną mam zamiar rozbudować dom i będę musiała usunąć drzewo. Czy potrzebuję na to zgodę? Dom stoi na osobnej działce, na której nie jest prowadzona działalność rolnicza. Jaka jest procedura uzyskania zgody?
Artykuł 83 ustawy z 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody określa, że usunięcie drzewa lub krzewu z terenu nieruchomości lub jej części może nastąpić po uzyskaniu zezwolenia wydanego na wniosek:
-
posiadacza nieruchomości – za zgodą właściciela tej nieruchomości;
-
właściciela urządzeń, o których mowa w art. 49 § 1 Ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny – jeżeli drzewo lub krzew zagrażają funkcjonowaniu tych urządzeń.
©℗ Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy AgroHorti Media Sp. z o.o.
KUP LICENCJĘ