pixabay
StoryEditorNowe przepisy

Nalewka od teraz bardziej chroniona

23.02.2024., 11:00h
Od 19 lutego nie każdy napój alkoholowy może określać się jako nalewka. Tego dnia ukazało się bowiem rozporządzenie ministra rolnictwa, dotyczące napojów alkoholowych, które reguluje między innymi tę kwestię. Co jeszcze się w nim znalazło?

Rozporządzenie ministra rolnictwa o napojach alkoholowych 

19 lutego 2024 r. zostało opublikowane rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, dotyczące informowania konsumentów na temat napojów alkoholowych. Wprowadzono pewne zmiany, które mają na celu między innymi udzielanie klientom rzetelnych informacji o alkoholach, by mogli świadomie wybierać produkty. Przy okazji zadbano także o to, by dookreślić, jakie napoje alkoholowe mogą nosić nazwę “nalewka”. 

Czym jest nalewka? 

Nalewki to tradycyjne polskie alkohole, specyficzne dla naszego kraju. Ta nazwa odnosi się do napoju spirytusowego wytworzonego na bazie alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego. W takim napoju maceruje się owoce lub części roślin (kwiatów, ziół, pędów sosny, zielonych orzechów itd.), które nadają produktowi końcowemu specyficzny aromat. Ta kategoria jest zatem bardzo szeroka i w zasadzie za nalewkę może uchodzić każdy napój spirytusowy, który powstał poprzez połączenie alkoholu i roślin lub owoców. Z tego powodu MRiRW wprowadziło warunki, które musi spełnić alkohol, by mógł być oznakowany jako nalewka. 

Jakie warunki musi spełniać nalewka? 

Aby móc oznakować dany napój alkoholowy jako nalewkę, musi on spełniać następujące kryteria

  • Z uwagi na tradycyjne praktyki produkcyjne stosowane zwyczajowo przy wyrobie „nalewek”, przepisy wykluczają możliwość barwienia, aromatyzowania czy też dodawania soków owocowych, zagęszczonych soków owocowych oraz wyrobów winiarskich. 
  • Ze względu na różne okresy maceracji poszczególnych składników w rozporządzeniu określono minimalny czas tego etapu produkcji, który uwzględnia specyfikę poszczególnych surowców. 
  • Zgodnie z nowymi regulacjami określenie „nalewka” będzie można uzupełnić o nazwę jej dominującego smaku pochodzącego z produktów stosowanych w maceracji. Przykładowo, jeżeli do wyrobu zastosowano wiśnie, które w wyniku odpowiedniego czasu maceracji w alkoholu nadały produktowi gotowemu smak pochodzący z tego owocu, na etykiecie będzie można umieścić określenie „nalewka wiśniowa”. 

MRiRW nakłada nowy obowiązek na restauracje 

W tym samym rozporządzeniu o napojach alkoholowych Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi nałożyło na placówki gastronomiczne obowiązek podawania rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu dla produktów, które są tam sprzedawane. Dotyczy to napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 proc., z wyłączeniem drinków i koktajli przygotowywanych na miejscu na zamówienie klienta. Ten nakaz ma dać konsumentom możliwość podejmowania świadomych wyborów zakupowych. 

Kiedy nowe przepisy wejdą w życie? 

Restauratorzy oraz producenci napojów alkoholowych mają czas na dostosowanie się do nowych przepisów. Ogłoszono je 19 lutego, jednak w życie wejdą dopiero za 6 miesięcy. Przedsiębiorcy muszą w tym okresie zaktualizować system etykietowania. Produkty, które nie spełniają nowych norm, lecz zostały wprowadzone do obrotu przed dniem wejścia w życie rozporządzenia, mogą być sprzedawane pod starymi etykietami do wyczerpania ich zapasów.

 

źródło: MRiRW

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. pixabay

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 01:57