Ile kosztuje najdroższy ser świata? Kwota przyprawia o zawrót głowyJustyna Czupryniak-Paluszkiewicz/Canva
StoryEditorRolnictwo na luzie

Ile kosztuje najdroższy ser świata? Kwota przyprawia o zawrót głowy

16.07.2025., 14:30h

Ponad 1200 dolarów za kilogram – tyle trzeba zapłacić za najdroższy ser świata. Pule cheese, bo o nim mowa, to kulinarne dzieło sztuki wytwarzane w serbskim Rezerwacie Przyrody Zasavica. Jego cena szokuje, ale jeszcze bardziej zadziwia to, jak i z czego powstaje.

Ekskluzywny ser Pule cheese

Choć dla wielu ser to codzienny dodatek do kanapek, Pule cheese to zupełnie inna liga. Ten ekskluzywny przysmak powstaje w 60% z mleka bałkańskiego osła – gatunku niezwykle rzadkiego – oraz w 40% z mleka koziego. Proces jego produkcji jest żmudny i wymagający, co czyni ser jednym z najcenniejszych produktów mleczarskich na świecie.

Kilogram sera za ponad 4 tys. zł!

Dojenie osłów odbywa się ręcznie, a pozyskiwanie ich mleka to nie lada wyzwanie – w końcu potrzeba aż 25 litrów mleka, by uzyskać jeden kilogram sera. Dla porównania, do produkcji klasycznego twardego sera wystarcza około 10 litrów mleka. Nic dziwnego, że Pule osiąga zawrotną cenę przekraczającą 1 200 dolarów za kilogram, co po kursie dolara wynoszącym 3,67 zł, daje 4 400 zł za kg sera!

Zdrowotne właściwości i niezwykły smak Pule cheese

Pule cheese zawiera tylko 1% tłuszczu mlecznego, a jednocześnie jest bogaty w witaminę C i posiada właściwości antyalergiczne. Jego smak określany jest jako złożone połączenie orzechowych i ziemistych nut, a delikatnie krucha konsystencja nadaje mu wyjątkowego charakteru. To ser, który trafia na stoły najbardziej wymagających koneserów i do luksusowych restauracji.

oprac. Justyna Czupryniak-Paluszkiewicz 

Źródło: Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Rawiczu

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2025 19:42