Ekskluzywny ser Pule cheese
Choć dla wielu ser to codzienny dodatek do kanapek, Pule cheese to zupełnie inna liga. Ten ekskluzywny przysmak powstaje w 60% z mleka bałkańskiego osła – gatunku niezwykle rzadkiego – oraz w 40% z mleka koziego. Proces jego produkcji jest żmudny i wymagający, co czyni ser jednym z najcenniejszych produktów mleczarskich na świecie.
Kilogram sera za ponad 4 tys. zł!
Dojenie osłów odbywa się ręcznie, a pozyskiwanie ich mleka to nie lada wyzwanie – w końcu potrzeba aż 25 litrów mleka, by uzyskać jeden kilogram sera. Dla porównania, do produkcji klasycznego twardego sera wystarcza około 10 litrów mleka. Nic dziwnego, że Pule osiąga zawrotną cenę przekraczającą 1 200 dolarów za kilogram, co po kursie dolara wynoszącym 3,67 zł, daje 4 400 zł za kg sera!
Zdrowotne właściwości i niezwykły smak Pule cheese
Pule cheese zawiera tylko 1% tłuszczu mlecznego, a jednocześnie jest bogaty w witaminę C i posiada właściwości antyalergiczne. Jego smak określany jest jako złożone połączenie orzechowych i ziemistych nut, a delikatnie krucha konsystencja nadaje mu wyjątkowego charakteru. To ser, który trafia na stoły najbardziej wymagających koneserów i do luksusowych restauracji.
oprac. Justyna Czupryniak-Paluszkiewicz
Źródło: Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Rawiczu
