Posadź dziką różę nie tylko dla ozdobyMałgorzata Wyrzykowska/Canva
StoryEditorJadalne róże w ogrodzie

Jak sadzić różę owocową jesienią? Praktyczny poradnik dla ogrodników

16.11.2025., 10:00h

W ostatnich latach dominuje trend zdrowych, ekologicznych upraw. W tę listę wpisuje się róża. Daje owoce o dużej wartości zdrowotnej i płatki kwiatowe. Listopad jest miesiącem, który można wykorzystać do sadzenia tych cennych roślin.

Zawartość witaminy C w róży

Do najbardziej poszukiwanych gatunków róży o dużym znaczeniu w przetwórstwie domowym należą róża dzika oraz pomar­szczona. Badania wykazały, że mięsiste owoce tych gatunków zawierają w 100 g owoców od 500 do 3000 mg witaminy C, czyli dziesięciokrotnie więcej niż cytryny.

image
Owoce róży dzikiej są bardzo bogate w witaminy i mikroelementy
FOTO: Małgorzata Wyrzykowska

Jakie stanowisko pod różę owocową?

Róża owocowa najlepiej czuje się na stanowisku słonecznym lub lekko ocienionym, osłoniętym od wiatrów, w glebie żyznej, próchnicznej, przepuszczalnej, o pH 5,5–6,5, stale wilgotnej (nie podmokłej). Dobrze jest przed posadzeniem ziemię wzbogacić przefermentowanym kompostem bądź obornikiem lub odkwaszonym torfem.

Jak sadzić różę?

Rośliny sadzimy w rzędach odległych od siebie co najmniej o 2 m, na większych powierzchniach stosuje się rozstawę 3 m. Podczas sadzenia należy zwracać uwagę na głębokość umieszczenia rośliny w glebie, która powinna być taka sama jak w szkółce, czyli szyjka korzeniowa powinna być na równi z ziemią. Po posadzeniu dobrze jest wyściółkować wokół, by zatrzymać wilgoć w glebie oraz uniemożliwić zachwaszczenie. Gdy roślina ruszy wiosną, potrzebuje intensywnego nawożenia azotowego, a w okresie kwitnienia i owocowania – potasu i fosforu.

image
Wiadomości rolnicze
ECO-FARM Barbary Baj-Wójtowicz: Jak można zarabiać na gospodarstwie agroleśnym?

Jadalne gatunki róż

Róże reprezentowane są przez kilkaset gatunków, wiele z nich ma jadalne płatki i owoce, przydatne w przetwórstwie domowym. Spośród tej licznej grupy najwartościowsze są:

  • Róża dzika dorasta do 2 m wysokości i występuje powszechnie na terenie całego kraju. Można ją spotkać na obrzeżach lasów i otwartych przestrzeniach. Pędy, które przewieszają się łukowato, pokryte są gęsto kolcami, kwiaty są różowe bądź białe i kwitną od maja do czerwca. Po przekwitnieniu w miejscu kwiatów zawiązują się podłużne 2–3-centymetrowe owoce, które dojrzewają we wrześniu.
  • Róża pomarszczona tworzy nieco niższe krzewy, o wysokości 1–2 m, z podziemnymi rozłogami. Pędy pokryte są licznymi, drobniejszymi niż u poprzedniego gatunku, kolcami. Od czerwca do jesieni pokrywa się dekoracyjnymi, czerwono różowymi, pojedynczymi, dużymi, o średnicy nawet do 8 cm kwiatami. Owoce są większe niż u róży dzikiej, nieco spłaszczone, o średnicy 3 cm, gładkie, pomarańczowoczerwone. W przetwórstwie wykorzystuje się, oprócz owoców, również jej płatki kwiatowe, np. na pięknie pachnące konfitury lub dodatek do deserów.
image
Płatki róży pomarszczonej mają działanie prozdrowotne. Można je stosować do aromatyzowania herbat lub jako dodatek do deserów
FOTO: Małgorzata Wyrzykowska

Można również wspomnieć o róży stulistnej, której płatki kwiatowe mają zastosowanie w kosmetyce do produkcji olejków różanych z uwagi na intensywny zapach. Ten gatunek róży nie tworzy owoców.

Małgorzata Wyrzykowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2025 18:41