Zawartość witaminy C w róży
Do najbardziej poszukiwanych gatunków róży o dużym znaczeniu w przetwórstwie domowym należą róża dzika oraz pomarszczona. Badania wykazały, że mięsiste owoce tych gatunków zawierają w 100 g owoców od 500 do 3000 mg witaminy C, czyli dziesięciokrotnie więcej niż cytryny.
Jakie stanowisko pod różę owocową?
Róża owocowa najlepiej czuje się na stanowisku słonecznym lub lekko ocienionym, osłoniętym od wiatrów, w glebie żyznej, próchnicznej, przepuszczalnej, o pH 5,5–6,5, stale wilgotnej (nie podmokłej). Dobrze jest przed posadzeniem ziemię wzbogacić przefermentowanym kompostem bądź obornikiem lub odkwaszonym torfem.
Jak sadzić różę?
Rośliny sadzimy w rzędach odległych od siebie co najmniej o 2 m, na większych powierzchniach stosuje się rozstawę 3 m. Podczas sadzenia należy zwracać uwagę na głębokość umieszczenia rośliny w glebie, która powinna być taka sama jak w szkółce, czyli szyjka korzeniowa powinna być na równi z ziemią. Po posadzeniu dobrze jest wyściółkować wokół, by zatrzymać wilgoć w glebie oraz uniemożliwić zachwaszczenie. Gdy roślina ruszy wiosną, potrzebuje intensywnego nawożenia azotowego, a w okresie kwitnienia i owocowania – potasu i fosforu.
Jadalne gatunki róż
Róże reprezentowane są przez kilkaset gatunków, wiele z nich ma jadalne płatki i owoce, przydatne w przetwórstwie domowym. Spośród tej licznej grupy najwartościowsze są:
- Róża dzika dorasta do 2 m wysokości i występuje powszechnie na terenie całego kraju. Można ją spotkać na obrzeżach lasów i otwartych przestrzeniach. Pędy, które przewieszają się łukowato, pokryte są gęsto kolcami, kwiaty są różowe bądź białe i kwitną od maja do czerwca. Po przekwitnieniu w miejscu kwiatów zawiązują się podłużne 2–3-centymetrowe owoce, które dojrzewają we wrześniu.
- Róża pomarszczona tworzy nieco niższe krzewy, o wysokości 1–2 m, z podziemnymi rozłogami. Pędy pokryte są licznymi, drobniejszymi niż u poprzedniego gatunku, kolcami. Od czerwca do jesieni pokrywa się dekoracyjnymi, czerwono różowymi, pojedynczymi, dużymi, o średnicy nawet do 8 cm kwiatami. Owoce są większe niż u róży dzikiej, nieco spłaszczone, o średnicy 3 cm, gładkie, pomarańczowoczerwone. W przetwórstwie wykorzystuje się, oprócz owoców, również jej płatki kwiatowe, np. na pięknie pachnące konfitury lub dodatek do deserów.
Można również wspomnieć o róży stulistnej, której płatki kwiatowe mają zastosowanie w kosmetyce do produkcji olejków różanych z uwagi na intensywny zapach. Ten gatunek róży nie tworzy owoców.
Małgorzata Wyrzykowska
