StoryEditorCeny żywca

Ceny bydła biją historyczne rekordy w UE. A ile w Polsce ubojnie płacą za byki, jałówki i krowy?

Ceny bydła osiągają historyczne poziomy w UE. Jakie stawki za byki jałówki i krowy oferują zakłady mięsne i ubojnie w Polsce ? Czy wysokie notowania utrzymają się w kolejnych miesiącach? Sprawdź w naszej cotygodniowej sondzie!

Utrzymująca się od tygodni niewielka podaż powoduje, że ceny bydła osiągają coraz wyższe poziomy. W lutym w stosunku do stycznia w Polsce podrożały wszystkie grupy bydła. 

W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 19,60 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 10-11 zł/kg, a za krowy - 7,50 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym ceny krów dochodzą do 17 zł/kg, bo mocno ich brakuje.

Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 14.02.2022 – 20.02.2022r roku średnia cena żywca wynosiła 9,76 zł za kg. To o 17 gr więcej niż w poprzednim tygodniu między 7 a 13 lutego. To także o 38 groszy (2 proc.) więcej niż przed miesiącem. W porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku cena jest o ponad 42 proc. wyższa. Z kolei za byki w wieku 12-24 miesięcy zakłady wg MRiRW płaciły 19,83 zł/kg w wadze poubojowej. 

W Niemczech ceny bydła skoczyły do rekordowych poziomów

Boom na bydło trwa także w pozostałych krajach UE. Według danych Komisji Europejskiej mocno rosną ceny buhajów, krów i jałówek. Najważniejszą przyczyną tych podwyżek jest utrzymująca się bardzo napięta podaż w Niemczech i generalnie w całej Europie. W połowie lutego ceny bydła były wyższe niż przed miesiącem w całej UE. Największy przyrost – ponad 16 proc. – odnotowano w Niemczech.

W Niemczech w ciągu pierwszych 7 tygodni bieżącego roku ubito około 12 proc. mniej buhajów niż w roku poprzednim. Z kolei spadek uboju krów wynosi prawie 11 proc.

Dlatego w czwartym tygodniu lutego niemieckie Stowarzyszenie Stowarzyszeń Producentów Żywca i Mięsa (VEZG) poinformowało, że ceny bydła znów poszły w górę. Obecnie niemieccy farmerzy dostają za byka w kl. R3 5,07 euro/kg, czyli 11 centów więcej niż dwa tygodnie temu i o 6 centów więcej temu niż w ubiegłym tygodniu. Za młode byczki płacono 5,10 euro/kg. Obie ceny to nowe historyczne rekordy.

Z danych Meat Market Observatory wynika, że w UE średnia cena bydła wynosiła 4,53 euro/kg.

Do kiedy będą rosnąć ceny bydła?

Spadki pogłowia i mniejsza produkcja wołowiny obserwowane są praktycznie we wszystkich krajach Unii Europejskiej. To oczywiście przekłada się na wzrost cen. Zdaniem analityków trend ten utrzyma się w najbliższych miesiącach.

- Ograniczona podaż, jeśli wolumen importu z krajów trzecich do Europy nie wzrośnie skokowo, będzie w dalszym ciągu kluczowym czynnikiem utrzymania aktualnego poziomu cen lub niewielkiego trendu wzrostowego – oceniają eksperci banku ING. 

Z kolei Grzegorz Rykaczewski z Santander Banku zaznacza, że ewentualne zwiększanie podaży bydła nastąpi dopiero za jakiś czas.

- Nadzieję na większą dostępność surowca oraz zwiększenie produkcji mięsa w 2022 r. dają wyniki badania pogłowia, zrealizowane przez GUS w grudniu 2021 r. Pokazały one dosyć wyraźne wzrosty w grupie cieląt i bydła w wieku 1-2 lata. Jednak z uwagi na długość cyklu produkcyjnego, trzeba będzie poczekać na ewentualne zwiększanie podaży bydła - wyjaśnia ekspert.

Rolnik rok temu za byka kupił osiem ton nawozów, dziś tylko dwa

Ale choć branża mięsa wołowego bez wątpienia znajduje się w najlepszej sytuacji na tle innych zwierzęcych producentów, rolnicy i tak mają problem z opłacalnością. Powodem są oczywiście bardzo wysokie koszty produkcji. 

Mateusz Kępka z woj. warmińsko-mazurskiego przyznaje w rozmowie z nami, że w jego gospodarstwie najbardziej odczuwalny jest wzrost cen pasz.

- Pomijając oczywiście nawozy, po kieszeni biją nas w tej chwili ceny pasz, które poszły w górę o 60-70 proc. – wyjaśnił nam Kępka. Rolnik zaznaczył, że mocno wzrosły opłaty za leczenie. Wyliczył, że za byka może dziś kupić dwie tony saletry, a jeszcze rok kupował 7-8 ton!

Ceny skupu żywca wołowego w Polsce  

Osi Poland Foodworks – byki 18,50 zł/kg (kl. O) (bez zmian), jałówki 17,50 zł/kg (kl. O) (bez zmian), krowy 16,00 zł/kg (kl. O) (bez zmian);

Łódzkie:

  • Marciniak, Sędzimirowice – byki 11,00 zł/kg (bez zmian), jałówki 11 zł/kg (bez zmian), krowy 5,5 zł/kg (bez zmian);

Lubelskie:

  • ZM Wierzejki – byki: 18,4 zł/kg ( kl. O) (bez zmian), 19,0 zł/kg (kl. R) (bez zmian), jałówki: 17,8 zł/kg (kl. O) (bez zmian), 18,4 zł/kg (kl. R) (bez zmian);

Małopolskie:

  • PW Laskopol Limanowa – byki 8,00 – 11,00 zł/kg (bez zmian), jałówki 7,00 – 9,00 zł/kg (bez zmian); krowy 2,80 - 5,60 zł/kg (bez zmian);

Mazowieckie:

  • ZM Mościbrody– byki 19,20 zł/kg (kl. O) (bez zmian), 19,60 zł/kg (kl. R,) (bez zmian) 19,8 zł/kg (kl. U dostawy pow. 10 szt.) (bez zmian), jałówki 18,50 zł/kg (kl. O) (wzrost o 50 gr), 19,00 zł/kg (kl. R) (wzrost o 40 gr), krowy 16,50 zł/kg (320 kg mięsa) (wzrost o 50 gr);

Podlaskie:

  • ZM Bost, Turośń Kościelna – byki 8,00 - 11,00 zł/kg (bez zmian), jałówki 8-11 zł/kg (bez zmian);

Podkarpackie:

  • Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie – byki 11,20 zł/kg (wzrost o 1 zł), jałówki - 8,40 zł/kg (bez zmian), krowy 4,6 zł/kg (bez zmian);

Wielkopolska:

  • Jóźwiakowski, Damasławek – byki 10,40 zł/kg (wzrost o 90 gr), jałówki 8,80  zł/kg (wzrost o 30 gr), krowy – 8,50 zł/kg (bez zmian).

Kamila Szałaj, na podst. MRiRW, GUS, ING, Santander, KE
oprac cen. M. Czubak
fot. B. Dąbrowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 13:00