Ceny bydła stabilne, ale podaż wciąż niska
Ceny bydła w Polsce pozostają na rekordowych poziomach. Jednocześnie podaż żywca nadal jest ograniczona, co może sprzyjać kolejnemu, niewielkiemu odbiciu cen w najbliższym czasie.
Aktualne ceny bydła w Polsce
Obecnie średnia cena byków w klasie R wynosi około 28 zł/kg. W rozliczeniu na wagę żywą zakłady płacą ok. 15 zł/kg za byki i ok. 12 zł/kg za krowy. W rozliczeniu poubojowym ceny jałówek w klasie R dochodzą nawet do 28,60 zł/kg. Rynek pozostaje spokojny, ale przy tak niskiej podaży presja na wzrost cen nie znika.
Niska podaż bydła w UE podbija ceny
Jak wskazują analitycy Credit Agricole, wzrost cen skupu bydła widoczny jest nie tylko w Polsce, ale w całej Unii Europejskiej. To efekt długotrwałego spadku produkcji bydła, który utrzymuje się mimo rekordowej opłacalności hodowli.
- Wzrost cen wynika głównie ze zmian strukturalnych w unijnym sektorze bydła oraz spadku zainteresowania jego hodowlą ze względu na niepewność regulacyjną i presję chorób zwierząt – podaje Credit Agricole w najnowszym, zimowym wydaniu AgroMapy.
Dodatkowym czynnikiem hamującym wzrost podaży są obawy rolników przed odwróceniem trendu cenowego. Cykl produkcyjny bydła trwa około dwóch lat, a zakup cieląt przy obecnych wysokich cenach wiąże się z dużym ryzykiem.
Eksport wołowiny rośnie, opłacalność rekordowa
Jak podają analitycy Credit Agricole, w okresie od stycznia do września 2025 r. wartość polskiego eksportu wołowiny wzrosła aż o 33,1% rok do roku. Wzrost ten wynikał głównie z wyższych cen uzyskiwanych przez eksporterów oraz nieznacznie większego wolumenu sprzedaży. Jednocześnie ceny pasz rosły znacznie wolniej, dzięki czemu relacja cen żywiec–pasza osiągnęła rekordowy poziom.
Jakie będą ceny bydła 2026?
Zdaniem Credit Agricole ceny skupu bydła w Polsce pozostaną wysokie także w kolejnych kwartałach głównie dlatego, że produkcja w UE wciąż spada, a wysokie ceny na rynkach pozaunijnych ograniczają możliwość uzupełniania braków tańszym importem.
Analitycy prognozują, że na koniec 2025 roku cena skupu wyniesie ok. 16,00 zł/kg, a na koniec 2026 roku ok. 14,00 zł/kg.
Ewentualna korekta cen ma wynikać nie z nadpodaży, lecz z ograniczeń po stronie popytu. Ale z drugiej strony są głosy, że spadające ceny mleka mają wpłynąć na wzrost bydła do uboju, o czym pisaliśmy TUTAJ.
Kamila Szałaj
