Jakie są ceny bydła w Polsce na koniec października 2023? Józef Nuckowski
StoryEditorCeny bydła

Jakie są ceny bydła w Polsce na koniec października 2023?

31.10.2023., 17:01h
Ceny bydła w Polsce są zróżnicowane. W ostatnim tygodniu jedne ubojnie obniżyły stawki o 60 gr, a inne podniosły o 50 gr. Ile aktualnie zakłady mięsne płacą za byki, krowy i jałówki? Sprawdź w naszej cotygodniowej SONDZIE!

Mościbrody obniżają ceny bydła o 20 gr

Ceny bydła w Polsce nadal się wahają. Niektóre zakłady mięsne mocno podnoszą ceny skupu, inne je obniżają. Na przykład Mościbrody wprowadziły obniżki 20 gr we wszystkich kategoriach bydła, a Osi obniżył ceny krów o 60 gr. Z kolei PW Laskopol podniósł o 50 gr stawki za byki. 

Aktualne CENY SKUPU BYDŁA znajdziesz pod artykułem.

Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 19,60​ zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11 zł/kg, a za krowy - 8 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym w kl. R ceny jałówek dochodzą do 19,90 zł/kg.

Z kolei z danych MRiRW wynika, że w trzecim tygodniu października br. bydło rzeźne skupowano średnio po 9,99 zł/kg wobec 10,01 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena żywca była o 2,5 proc. wyższa niż miesiąc wcześniej, ale o 8,5 proc. niższa niż przed rokiem. Za byki 12-24 miesiące w okresie 16-22.10.2023 r. płacono średnio 11,09 zł/kg, za krowy 8,11 zł/kg, a za jałówki 10,77 zł/kg.

Gdzie Polska sprzedaje najwięcej bydła i wołowiny?

W okresie od stycznia do sierpnia 2023 roku najwięcej żywego bydła sprzedaliśmy do Włoch (16,3 tys. sztuk za 4 mln euro) i do Rosji (7,2 tys. sztuk za 16,2 mln euro). Natomiast mięsa świeżego najwięcej pojechało do Włoch (49,5 tys. ton), do Niemiec (34 tys. ton) oraz do Turcji (19 tys. ton). Z kolei w mrożoną wołowinę najchętniej zaopatrują się u nas Francuzi (12,9 tys. ton) i Hiszpanie (9,9 tys. ton).

Jeśli zaś chodzi o import, to najwięcej sztuk bydła żywego przywieźliśmy ze Słowacji (28,2 tys.), Litwy (26,9 tys.) i Holandii (26 tys.). Wołowinę świeżą kupujemy głównie w Niemczech (4,5 tys. ton), a mrożoną w Austrii (1 tysiąc ton), w Holandii (828 t) i w Czechach (800 ton).

W UE mocno spada produkcja wołowiny, ale w Chinach i Brazylii rośnie

Analitycy USDA przewidują, że światowa produkcja wołowiny w 2024 roku nie ulegnie zmianie i wyniesie 59,1 mln ton. Duże wzrosty spodziewane w Brazylii, w Chinach i w Indiach zostaną równoważone przez spadki w USA, Argentynie, Kanadzie i Unii Europejskiej. W  pierwszej połowie 2023 roku łączna masa ubojów bydła we Wspólnocie była niższa o 5 proc. w porównaniu z 2022 rokiem. To oznacza produkcję mięsa niższą o 149 tys. ton. Jak zaznaczają analitycy Pekao SA, jest to efekt redukcji pogłowia bydła w Unii Europejskiej.

W Niemczech tanieją krowy i jałówki

W Niemczech, podobnie jak w zeszłym tygodniu, ceny byków pozostają stabilne. Tanieją za to krowy i jałówki.

- Na rynku bydła rzeźnego ceny byków pozostają stabilne. Natomiast krowy i jałówki tanieją ze względu na sporą podaż - tłumaczy Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa (VEZG).

Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 4,57-4,62 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 4,38 euro/kg, a krów 3,43-3,63 euro/kg.

Jakie są ceny netto skupu żywca wołowego w Polsce 27 października (w porównaniu do 20 października 2023 r.)?

Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:

Osi Poland Foodworks:

  • byki (kl. O): 18,80 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki (kl. O): 19,50 zł/kg (bez zmian);
  • krowy (kl. O): 16,50 zł/kg (spadek o 60 gr);

Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:

  • byki: 9,50-12 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki: 11-12,50 zł/kg (bez zmian);
  • krowy: 8,50 zł/kg (bez zmian); za czystorasowe stawki wyższe.

Lubelskie: ZM Wierzejki:

  • byki (kl. O): 19,60 zł/kg (bez zmian);
  • byki (kl. R): 20,20 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki (kl. O): 19 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki (kl. R): 19,60 zł/kg (bez zmian);

Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:

  • byki 10-12,50 zł/kg (wzrost o 50 gr);
  • jałówki 9-10,50 zł/kg (bez zmian);
  • krowy 6,50-8 zł/kg (bez zmian).

Mazowieckie: ZM Mościbrody:

  • byki (kl. O): 19,40 zł/kg (spadek o 20 gr);
  • byki (kl. R): 19,70 zł/kg (spadek o 20 gr);
  • byki (kl. U, dostawy pow. 10 szt.): 19,80 zł/kg (spadek o 20 gr);
  • jałówki (kl. O): 19,40 zł/kg (spadek o 20 gr);
  • jałówki (kl. R): 19,90 zł/kg (spadek o 20 gr);
  • krowy (320 kg mięsa): 17 zł/kg (bez zmian);

Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:

  • byki: 12,50 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki:10 zł/kg (bez zmian);

Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:

  • byki: 10,70 zł/kg g (bez zmian);
  • jałówki: 9,70 zł/kg (wzrost o 40 gr);
  • krowy: 8,30 zł/kg (bez zmian);

Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:

  • byki: 10,40-12,50 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki: 9,50-12,50 zł/kg (bez zmian);
  • krowy: 8,50-11 zł/kg (bez zmian).

Kamila Szałaj

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 14:53