
Fonterra odrabia straty. Które produkty podrożały?
O 1,4% wzrósł średni indeks cen podczas aukcji, która odbyła się 21 stycznia br, jednak kolejny raz spadła sprzedaż. Tym razem obroty spadły aż o 7,9%, osiągając ostatecznie 27,78 tys. t sprzedanych produktów.
Produktami, która zdecydowały o wzroście indeksu cen były proszki mleczne, cheddar oraz masło:
- Pełne mleko w proszku – wzrost ceny o 5% (sprzedane za 3988 dolarów/t)
- Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost ceny o 2% (sprzedane za 2729 dolarów/t)
- Cheddar – wzrost ceny o 2,2% (sprzedane za 6984 dolarów/t)
- Masło – wzrost ceny o 2,2% (sprzedane za 6984 dolarów/t)
Duży spadek ceny bezwodnego tłuszczu mlecznego
Największym przegranym ostatniej aukcji jest bezwodny tłuszcz mleczny. Jego cena spadła aż o 7,8%, osiągając cenę 6616 dolarów/tonę. Niewielkie spadki zaliczyła laktoza oraz mozzarella:
- Mozarella – spadek ceny o 0,3% (sprzedane za 4161 dolarów/tonę)
- Laktoza – spadek ceny o 0,8% (sprzedane za 893 dolarów/tonę)
Kamila Dłużewicz