Znaczny spadek cen pełnego mleka w proszku i serwatki w proszku
Podczas pierwszej czerwcowej aukcji prowadzonej przez nowozelandzką Global Dairy Trade po raz kolejny wystąpił spadek indeksu. Wynosił on 0,9% przy zwiększonej sprzedaży większości oferowanych produktów.
Powodowane było to głównie spadkami . Wśród nich nie zmieniły się jedynie ceny odtłuszczonego mleka w proszku. Spadły za to ceny mleka pełnego i maślanki. Podczas aukcji, po raz kolejny nie oferowano proszkowanej serwatki.
Wzrosły ceny masła i sera cheddar
Wyniki aukcji przyniosły niewielki wzrost cen produktów tłuszczowych. Podrożało zarówno masło, jak i bezwodny tłuszcz mleczny. Zaskakujący był wzrost cen sera cheddar, który wyniósł 7,4%.
Oto jakie są ceny produktów mleczarskich na GDT
Wyniki aukcji GDT z 6 czerwca 2023 roku:
- bezwodny tłuszcz mleczny: +1,8%;
- masło: + 0,5%;
- proszkowana maślanka: - 2,4%;
- cheddar: +7,4%;
- laktoza: nie oferowano;
- serwatka w proszku: nie oferowano;
- odtłuszczone mleko w proszku: bez zmian;
- pełne mleko w proszku: -3,0%.