Podczas pierwszej majowej aukcji na platformie GDT, która odbyła się 2 maja 2023 r., indeks Global Dairy Trade Price wzrósł o 24 punkty do 1020 punktów. Średnia cena dla wszystkich produktów i okresów wzrosła ostatnio o 2,5% do 3 506 USD/t.
Najbardziej zdrożało mleko w proszku, masło i cheddar
Podrożały prawie wszystkie produkty notowane na Fonetrrze:
- mleko pełne w proszku – wzrost o 5,0% do 3230 USD/t,
- cheddar – wzrost o 4,5% do 4561 USD/t,
- masło – wzrost o 2,4% do 4947 USD/t,
- odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 1,5% do 2787 USD/t,
- maślanka w proszku – wzrost o 0,8% do 2468 USD/t.
Jedynie bezwodny tłuszcz mleczny spadł o 2,4% i wynosi obecnie 4832 USD/t. Podobnie jak podczas poprzednich aukcji, tak i teraz nie oferowano laktozy i serwatki.
W trakcie majowej aukcji GDT wolumen obrotu wyniósł 23 265 ton i był wyższy niż podczas sesji z połowy kwietnia, kiedy to wyniósł 22 713 ton).
GDT na plusie także w kwietniu
Majowa aukcja była drugą z rzędu, która zakończyła się na plusie. Jednak warto pamiętać, że wcześniej aż cztery aukcje kończyły się spadkami.
Podczas notowania nowozelandzkiej giełdy z 18 kwietnia ceny produktów mlecznych wzrosły o 3,2%. Na wartości zyskały wszystkie produkty, aczkolwiek obroty spadły o 4,7% do 22,71 tys. t.
Najwyraźniej zdrożało odtłuszczone mleko w proszku, które osiągnęło cenę o 7% wyższą niż przed dwoma tygodniami, tj. na poziomie 2776 dolarów/t. O 5,7% do 4411 dolarów/t wzrosła cena cheddara. Masło zyskało na wartości 4,9%, sprzedano je za 4821 dolarów/t a bezwodny tłuszcz mleczny 4,7% i osiągnął cenę na poziomie 4981 dolarów/t. Najmniej zyskało pełne mleko w proszku, które zdrożało o 1% do 3089 dolarów/t. Ponownie na GDT nie oferowano laktozy i serwatki.
Jak długo potrwa kryzys na rynku mleka?
Dwa dodatnie notowania na GDT niestety nie oznaczają końca kryzysu na rynku mleka, który coraz bardziej daje się we znaki polskim rolnikom i mleczarniom. Ciągle mamy do czynienia z nadprodukcją mleka przy jednoczesnym globalnym spadku konsumpcji produktów mlecznych.
Sytuacja może się zacząć normować dopiero za kilka miesięcy, a niektórzy eksperci uważają wręcz, że czekają nas jeszcze większe spadki cen mleka w skupie niż do tej pory było to zakładane.
Paweł Mikos, Magdalena Szymańska