Mniej stad, ale świń nie ubywa aż tak bardzo
Z danych ARiMR wynika, że 1 lipca 2025 roku w Polsce było 45 164 stad świń, czyli o 2707 mniej niż pół roku wcześniej. Pogłowie świń wyniosło 9,18 mln sztuk, czyli tylko 0,25 proc. mniej niż na początku roku. Zdaniem ekspertów trwa proces profesjonalizacji branży.
– Dane wskazują, że rynek europejski i światowy wymusza trend zwiększania stad, a co za tym idzie profesjonalizowania producentów wieprzowiny – mówi Piotr Karnas, dyrektor ds. rozwoju trzody chlewnej Gobarto Hodowca.
W wielu regionach, mimo likwidacji stad, wzrosła liczba świń. Największe zmiany zaszły w województwie mazowieckim. Tam ubyło 154 stada, ale przybyło prawei 40 tysięcy świń. Warmińsko-mazurskie zyskało 21,7 tysiąca sztuk mimo likwidacji 40 stad.
Z kolei w Wielkopolsce, zagłębiu trzodziarskim zamknięto aż 628 stad i ubyło 27,7 tysiąca świń. Rekordowy spadek zanotowało natomiast woj. łódzkie: ubyło aż 70,6 tysiaca sztuk i zlikwidowano 253 stada.
Duzi hodowcy rosną w siłę
Wzrost pogłowia świń to zasługa największych stad. Gospodarstwa liczące ponad 1000 świń zwiększyły pogłowie aż o 132 tysiące sztuk. Jednocześnie zarejestrowano 53 nowe duże stada.
– Podobnie jak produkcja drobiu czy wołowiny, również produkcja wieprzowiny koncentruje się w rękach profesjonalnych producentów – komentuje Piotr Karnas.
W strukturze produkcji najwięcej ubyło średnich gospodarstw, które przez lata były filarem rynku. Największy ubytek zanotowały stada w przedziałach od 11 do 1000 świń.
Przybywa małych hodowli na własne potrzeby
Wbrew trendowi przybyło najmniejszych hodowli. Pojawiło się 616 nowych stad w przedziale 1–5 świń. To najpewniej przyzagrodowe chów na potrzeby własne. Jednak to duże gospodarstwa są dziś podstawą produkcji.
Na koniec czerwca 2025 roku stada powyżej 1000 świń stanowiły tylko 4,8 proc. ogółu, ale utrzymywały aż 56,78 proc. wszystkich świń w Polsce.
– Duże, profesjonalne gospodarstwa, które dziś odpowiadają za ponad połowę krajowego pogłowia świń, są fundamentem przewidywalności i ciągłości dostaw mięsa wieprzowego – podkreśla Piotr Karnas.
Widać więc, że produkcja świń w Polsce koncentruje się w dużych gospodarstwach. Jak mówi Karnas, prowadzący je hodowcy charakteryzują się wysokim poziomem organizacji i bioasekuracji.
Kamila Szałaj, oprac. na podst. Gobarto
