StoryEditorWiadomości rolnicze

Polska króluje w produkcji kaczek. Komu smakują najlepiej?

16.11.2022., 11:11h
Polska od wielu lat znajduje się w czołówce rankingu produkcji drobiu w Unii Europejskiej. Choć kurczaki i indyki wciąż królują na stołach konsumentów, to okazuje się, że również mięso z kaczki przeżywa swój renesans. Co zadecydowało o zwiększeniu produkcji kaczek w Polsce?

Polska na 3 miejscu w UE pod względem produkcji kaczek

Francja, Węgry i Polska, tak przedstawia się europejska czołówka krajów posiadających największą produkcję kaczek w 2021 r. Od 10 lat nasz kraj jest największym producentem drobiu w UE. Zainteresowanie kaczym mięsem wzrasta z roku na rok. Polskie kaczki trafiają nie tylko na eksport, ale również na stoły polskich konsumentów chętnie kupujących kacze mięso i produkty stworzone na jego bazie.

Właściwości zdrowotne mięsa z kaczki

Dobrze przyrządzone kacze mięso rozpływa się w ustach, jest kruche i soczyste, dlatego nie ma nic dziwnego w tym, że wskaźniki zakupu wzrastają. Ponadto, mięso z kaczki zawiera wiele właściwości zdrowotnych m.in.:

  • jest lekkostrawne,
  • posiada duże ilości dobrze przyswajalnego białka,
  • zawiera witaminy z grup A, B i E,
  • jest zasobne w mikro- i makroelementy,
  • jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, istotnych dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.

Jak przedstawia się produkcja drobiu w Polsce?

Od 2012 r. produkcja kaczek w Polsce stopniowo wzrasta. Z powodu częstego występowania wirusa ptasiej grypy, największy spadek pogłowia kaczek został odnotowany w 2021 r. i wyniósł 1,13 mln kaczek. Tak drastyczne zmniejszenie produkcji było wynikiem konieczności likwidacji stad zakażonych grypą ptaków. Liczba pogłowia kaczek, pomimo przymusowych uśpień, w 2021 r. wyniosła 5,27 mln szt. Drobiu.

Najwięcej gospodarstw zajmujących się produkcją kaczek w Polsce znajdziemy w województwach:

  • wielkopolskim – 1,9 mln szt. (36% wolumenu produkcji krajowej),
  • łódzkim – 1,1 mln szt. (22% wolumenu produkcji krajowej).

W których państwach na świecie polska kaczka jest jedzona najchętniej?

Od 2012 do 2021 r. wartość sprzedaży mięsa z kaczek zwiększyła się o 55 mln € i aktualnie wynosi 61 mln €. Tylko w okresie od stycznia do września 2022 r. za granicę Polski wyeksportowano 25 tys. ton mięsa z kaczek o łącznej wartości 89 mln €, dla porównania w analogicznym okresie 2021 r. było to tylko 19 tys. ton o wartości 42 mln €.

Najwięcej mięsa z kaczek w UE w 2021 r. jedli mieszkańcy:

  • Niemiec 26 mln €, co daje 42% udziału w polskim eksporcie,
  • Danii 5 mln €, co daje 8% udziału w polskim eksporcie,
  • Czech i Litwy po 3 mln €, co daje po 5% udziału w polskim eksporcie,
  • Francji i Rumunii po 2 mln €, co daje po 4% udziału w polskim eksporcie.

Natomiast w roku 2022, w okresie od stycznia do czerwca w UE byli to mieszkańcy:

  • Niemiec 35 mln €, co daje 39% udziału w polskim eksporcie,
  • Hiszpanii 7 mln €, co daje 8% udziału w polskim eksporcie,
  • Francji i Czech po ok. 5 mln €, co daje po 6% udziału w polskim eksporcie,
  • Litwy 3 mln €, co daje po 4% udziału w polskim eksporcie.

Poza UE najwięcej mięsa z polskich kaczek je się w Wielkiej Brytanii:

  • w 2021 r. było to 8 mln €, co dawało 14% udziału w polskim eksporcie,
  • w 2022 r. w okresie od stycznia do września było to 12 mln €, co również dało 14% udziału w polskim eksporcie.

Jak duży jest import kaczego mięsa do Polski?

Import mięsa z kaczek do Polski jest niewielki. Mięso z kaczek w 2021 r. trafiało do naszego kraju w różnych ilościach z następujących krajów:

  • Węgier 0,4 mln €, co daje 38% udziału w polskim imporcie,
  • Niemiec 0,3 mln €, co daje 32% udziału w polskim imporcie,
  • Francji 0,2 mln €, co daje 26% udziału w polskim imporcie.

Natomiast w roku 2022, w okresie od stycznia do czerwca mięso z kaczek było importowane głównie z:

  • Niemiec 0,2 mln €, co daje 50% udziału w polskim imporcie,
  • Węgier 0,1 mln €, co daje 26% udziału w polskim imporcie.

W polskich domach króluje kaczka

W Polsce najczęściej hodowaną rasą kaczki jest Pekin. To, co wyróżnia tę rasę na tle innych, to:

  • krótki cykl produkcji brojlerów,
  • niezbyt duże wymagania pokarmowe,
  • znaczna zdrowotność,
  • duża zawartość mięsa.

Ponadto potrawy na bazie kaczego mięsa zostały wprowadzone na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez MRiRW i są to:

  • Kaczka nadziewana po kujawsku,
  • Kaczka po zamojsku,
  • Kaczka z jabłkami z chojnowskiego dworu,
  • Kaczka pieczona po wielkopolsku.

Obecność potraw z kaczki na liście produktów tradycyjnych, a także regularny wzrost produkcji kaczek oraz eksport kaczego mięsa poza granice kraju świadczą nie tylko o wysokiej jakości wyprodukowanego mięsa, ale również o latach zdobywanego przez rolników doświadczenia w hodowli drobiu.

oprac. Justyna Czupryniak

źródło: kowr.gov.pl

for. Sierszeńska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 11:19