StoryEditorRynek mięsa

W Unii Europejskiej spada spożycie mięsa

11.03.2022., 15:03h
Według szacunków IndexBox, w nadchodzącej dekadzie europejski rynek mięsa będzie się zmniejszać w średnim tempie -0,4% rocznie. Spadek konsumpcji mięsa spowodowany jest głównie zmianą nawyków żywieniowych mieszkańców Wspólnoty.

Europejczycy nie chcą jeść mięsa?

Zmiana nawyków żywieniowych Europejczyków w kierunku mniejszego spożycia wołowiny i wieprzowiny stanowią główny czynnik kształtujący stagnację na rynku, której nie jest w stanie zrekompensować spodziewany wzrost popytu na mięso drobiowe i baraninę.  Przewiduje się, że spożycie mięsa w UE na mieszkańca spadnie z 68 kg w 2022 r. do 67,5 kg na osobę w 2025 r.

Zmniejszeniu ulegnie też eksport mięsa i drobiu z krajów UE, głównie ze względu na coraz mniejszy popyt z krajów azjatyckich. Według prognoz IndexBox, do 2031 r. udział eksportu UE w światowym handlu zmniejszy się z 20% do 17%, głównie za sprawą spadku eksportu wieprzowiny do Azji.

Jak zmieni się produkcja mięsa w UE?

Według szacunków produkcja wołowiny w 2022 r. spadnie o -1,4% do 6,8 mln ton w porównaniu ze średnią produkcją z lat 2019-2021. Produkcja wieprzowiny zmniejszy się o -1% do 23,5 mln ton, z kolei produkcja drobiu wzrośnie o +0,6% do 13,7 mln ton. W 2022 r. produkcja baraniny nieznacznie spadnie o -0,5% do 637 tys. ton, ale od 2023 r. będzie stale rosła, osiągając 648 tys. ton do 2025 r.

Odwrotny trend w krajach rozwijających się

Podczas gdy unijny rynek mięsa pozostanie w impasie, globalne spożycie mięsa będzie rosło w średnim rocznym tempie +1,4%, głównie za sprawą rosnących dochodów w krajach rozwijających się. 

Oprac. Kamila Dłużewicz
na post. EuroMeatNews
fot. Unsplash

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 05:30