StoryEditorCeny rolnicze

Wzrost cen bydła wyhamował. Ile obecnie zakłady mięsne płacą za byki, krowy i jałówki?

21.02.2023., 17:02h
Po kilku tygodniach niewielkich wzrostów podwyżki cen bydła wyhamowały. Większość zakładów mięsnych i ubojni pozostawiła niezmienione cenniki. Po ile aktualnie skupują byki, krowy i jałówki w kraju? Sprawdź w naszej cotygodniowej SONDZIE!

Wzrost cen bydła wyhamował

Ceny skupu bydła pozostają stabilne. Prawie wszystkie monitorowane przez nas zakłady mięsne i ubojnie pozostawiły cenniki na niezmienionym poziomie. Stawki obniżył tylko podkarpacki Kabanospol. Spadły o 10 groszy w każdej kategorii bydła.

Aktualne CENY SKUPU BYDŁA znajdziesz pod artykułem.

Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 21,40 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11,70 zł/kg, a za krowy - 8,70 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym ceny jałówek wynoszą dochodzą do 21,60 zł/kg.

Z kolei z danych MRiRW wynika, że w dniach 6–12.02.2023 r. krajowi dostawcy za bydło rzeźne otrzymywali przeciętnie 10,79 zł/kg o 1 proc. więcej niż tydzień wcześniej. Żywiec ten był nieco (o 0,4 proc.) droższy niż przed miesiącem oraz o 12 proc. droższy niż przed rokiem. Za byki 12-24 miesiące w okresie 6–12.02.2023 r. płacono średnio 11,70 zł/kg, za krowy 8,81 zł/kg, a za jałówki 11,45 zł/kg.  


W Niemczech rosną ceny bydła

Pozytywny impuls płynie natomiast z Niemiec. W tym tygodniu, mimo zmniejszonego popytu, dość mocno rosną ceny skupu we wszystkich kategoriach bydła, zwłaszcza młodych byków.

- Dostępna na niemieckim rynku podaż młodych buhajów, krów i jałówek nie zaspokaja popytu. Dlatego ceny nadal rosną - wyjaśnia Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa VEZG.

Obecnie niemieccy farmerzy dostają za klasę R byków 5,08 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 5 euro/kg, a krów 4,12-4,32 euro/kg.

Wartość eksportu wołowiny wzrosła o 31 proc., a importu o 54 proc.

Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w 2022 r. z Polski za granicę sprzedano 474 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych w ekwiwalencie tusz (spadek o 2 proc.), a przychody z eksportu wyniosły blisko 2,4 mld EUR (11 mld zł) i wzrosły o 31 proc.

Jednocześnie do kraju przywieziono 69 tys. ton asortymentu wołowego i cielęcego (o 21,5 proc. więcej niż w 2021 r.) za 315 mln EUR (o 54 proc. więcej).

Jakie są ceny skupu żywca wołowego w Polsce 17 lutego (w porównaniu do 10 lutego 2023 r.)?

Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:

Osi Poland Foodworks:

  • byki (kl. O): 20,70 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki (kl. O): 20,80 zł/kg (bez zmian);
  • krowy (kl. O): 18,40 zł/kg (bez zmian);

Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:

  • byki: 10,00-12,50 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki: 10,00-12,50 zł/kg (bez zmian);
  • krowy: 8,50 zł/kg (bez zmian);

Lubelskie: ZM Wierzejki:

  • byki (kl. O): 21,60 zł/kg (bez zmian);
  • byki (kl. R): 22,20 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki (kl. O): 21,00 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki (kl. R): 21,60 zł/kg (bez zmian);

Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:

  • byki 11-13 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki 10-12 zł/kg (bez zmian),
  • krowy 6,00-9,00 zł/kg (bez zmian).

Mazowieckie: ZM Mościbrody:

  • byki (kl. O): 20,80 zł/kg (bez zmian);
  • byki (kl. R): 21,20 zł/kg (bez zmian);
  • byki (kl. U dostawy pow. 10 szt.): 21,30 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki (kl. O): 21,40 zł/kg (bez zmian);
  • jałówki (kl. R): 22,20 zł/kg (bez zmian);
  • krowy (320 kg mięsa): 18,40 zł/kg (bez zmian);

Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:

  • byki: 11,20-14,50  zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: 9,80-14,50 zł/kg (bez zmian).

Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:

  • byki: 11,60 zł/kg (spadek o 10 gr),
  • jałówki: 10,20 zł/kg (spadek o 10 gr),
  • krowy: do 9,30 zł/k (spadek o 10 gr).

Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:

  • byki: 11,00-13,50 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: 11,00-12,50 zł/kg (bez zmian),
  • krowy: 8,80 - 10,80 zł/kg (bez zmian).

Kamila Szałaj
Fot. arch., wykres: KOWR

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 10:06