StoryEditorrzepak

Jak ograniczać kiłę kapusty w rzepaku? Jakie odmiany wybierać?

03.08.2022., 08:08h
Kiła kapusty to jedna z najgroźniejszych chorób płodozmianowych. Jeżeli porażony rzepak zajmuje w płodozmianie 20%, zaczynają się kłopoty i wówczas produkcji rzepaku trzeba zaniechać na 8-10 lat.

Głównym sposobem ograniczania choroby jest prawidłowe zmianowanie roślin. Występowaniu kiły sprzyja kwaśny odczyn gleby, a więc duże znaczenie ma też wapnowanie. Doraźnym lekarstwem na stanowisko zakażone kiłą kapusty jest uprawa odmian odpornych.

Wybiera kwaśne, mokre stanowiska

Sprawcą kiły kapusty jest Plasmodiophora brassicae, organizm należący do królestwa pierwotniaków. Zakres żywicieli kiły kapusty jest bardzo szeroki (ok. 300 gatunków), a najbardziej podatny grunt stanowią kapustowate. Kiła infekuje korzenie rzepaku, które pod wpływem substancji wydzielanych przez kiełkujące zarodniki tworzą charakterystyczne narośla z zarodnikami przetrwalnikowymi. Rozwojowi choroby sprzyjają gleby torfowe, gliniaste i ilaste, zlewne i źle zmeliorowane, zakwaszone o pH od 5,3 do 5,7, wysoka wilgotność i temperatura od 9 do 35°C.

Kiedy w płodozmianie często występują po sobie rośliny z rodziny kapustowatych oraz gdy na polu nie są zwalczane chwasty z rodziny kapustowatych, szybko może pojawić się kiła kapusty. To choroba groźna, bo może rozprzestrzeniać się na sąsiednie pola poprzez użycie na nich tych samych maszyn co na plantacjach skażonych. Doskon...

Pozostało 82% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
01. maj 2024 22:14