
Obecnie najwięcej gleb kwaśnych i bardzo kwaśnych, wymagających pilnego wapnowania, występuje w województwach: małopolskim i podkarpackim, a także w łódzkim, mazowieckim, podlaskim i warmińsko-mazurskim.
W Polsce przeważają gleby lekkie
Utrzymanie w warunkach uprawy gleby i roślin optymalnego odczynu gleby jest dla rolnika wciąż trudne, gdyż po każdym sezonie wegetacyjnym pH może się obniżać w wyniku naturalnie zachodzących procesów mineralizacji glebowej materii organicznej lub pobrania przez rośliny wapnia i magnezu z plonem. Jednocześnie odczyn gleb jest najłatwiej mierzalnym i zarazem podstawowym parametrem ich jakości.
W Polsce żyzność gleb i ich możliwości produkcyjne ogranicza przewaga gleb lekkich (35%) i bardzo lekkich (30%), a więc słabo próchnicznych, charakteryzujących się często odczynem bardzo kwaśnym i kwaśnym. Badania naukowe potwierdzają, że utrzymujący się przez dłuższy okres wartości pH <4,5 wskazuje na niebezpieczeństwo degradacji środowiska glebowego. Dochodzi nie tylko do zmniejszenia efektywności wykorzystania stosowanych nawozów mineralnych, ale zwiększonego wymycia azotanów, chlorków i siarczanów. U roślin następuje zahamowanie rozwoju systemu korzeniowego, w związk...4,5>