StoryEditornawożenie

Jak wapno cukrownicze wpływa na glebę i plony?

02.12.2021., 09:12h
W gospodarstwie należącym do Anny Wrony z Werbkowic do utrzymywania właściwego poziomu odczynu pH gleb stosowane jest głównie wapno defekacyjne. Nic dziwnego, po sąsiedzku znajduje się Cukrownia Werbkowice, koszty transportu są więc minimalne a wapno to ma wiele zalet. Gdyby jednak z jakiegoś powodu jego zastosowanie nie wchodziło w grę, pani Anna postawiłaby na czarną kredę.
Gospodarstwo z siedzibą w Werbkowicach dysponuje ok. 50 ha gruntów pod uprawę. Przeważają średnie gleby klasy IIIa na podłożu lessowym.

– Jest również trochę „dwójki”, ale i także trochę gorszych działek – precyzuje pani Anna, która prowadzi gospodarstwo od 2008 r.

Mikroorganizmy glebowe nie lubią kwaśnego środowiska

Według danych Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach (IUNG – PIB), aż 40% gleb w Polsce ma odczyn kwaśny lub bardzo kwaśny. Tymczasem optymalne pH dla większości roślin oscyluje w przedziale od 5,5–7,5 (lekko kwaśny – lekko zasadowy). – Idealnie, gdy przedział ten wynosi między 6,5–7,2 – precyzuje pani Anna. – Wtedy przyswajalność mikro- i makroskładników jest najlepsza. Podniesienie odczynu z pH kwaśnego do optymalnej wartości uruchamia składniki z gleby, ale ma też istotny wpływ na efektywność przyswajania składników z nawozów.
– Druga kwestia to życie glebowe. Mikroorganizmy glebowe nie lubią kwaśnego środowiska. Przy właściwym pH najlepiej pracują nad mineralizacją resztek pożniwnych. A tych na naszych polach nie brakuje, ponieważ stosujemy uproszczenia – wyjaśnia rol...
Pozostało 84% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 14:43