StoryEditorwiadomości z branży

Jakie wyzwania czekają rolnictwo w najbliższych latach?

23.12.2020., 09:12h
W ramach konferencji online zorganizowanej przez European Institute of Innovation & Technology (EIT) Food, która miała miejsce 26 listopada ub.r., eksperci i praktycy mówili m.in. o tym, jakie możliwości i wyzwania dla rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego stwarza Wspólna Polityka Rolna UE. Tymi wyzwaniami będą m.in.: ograniczenie ilości stosowanych środków ochrony roślin, zmniejszenie nawożenia mineralnego i wzrost udziału rolnictwa ekologicznego.
Konferencja poruszała różne tematy, a jej przewodnim zagadnieniem była promocja idei rolnictwa regeneratywnego, wpisującego się w założenia i praktyki rolnictwa zrównoważonego, Europejski Instytut Innowacji i Technologii EIT Food, który był organizatorem spotkania, zaprosił do udziału rolników, przedstawicieli stowarzyszeń rolników, lekarzy weterynarii oraz przetwórców żywności. Interaktywna konferencja składała się z trzech bloków prezentacyjnych, a każdy z nich zwieńczyła sesja pytań i odpowiedzi.

Wprowadzenie w tematykę rolnictwa regenatywnego

Czym jest rolnictwo regeneratywne? Zapewne każdy naukowiec zdefiniowałby to po swojemu, a mówiąc w dużym uproszczeniu, jest to idea rolnictwa, którego głównym celem jest odtwarzanie (regeneracja) i utrzymywanie potencjału plonotwórczego gleby. W pierwszej części konferencji moderowanej przez Mateusza Ciasnotę, w tematykę rolnictwa regeneratywnego wprowadzał uczestników dr Robert Borek z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa (IUNG) w Puławach, który omówił m.in. specyficzne praktyki rolnictwa regeneracyjnego, takie jak minimalizacja orki, redukcja nakładów i integracja zwierząt, a także bardzi...
Pozostało 90% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 23:06