Jak wybrać najlepszą kukurydzę na kiszonkę? Porady ekspertaJustyna Czupryniak-Paluszkiewicz/Canva, Siwiński
StoryEditorLimagrain

Jak wybrać najlepszą kukurydzę na kiszonkę? Porady eksperta

19.10.2025., 08:30h

– Kukurydza kiszonkowa jest jedną z najważniejszych pasz objętościowych w gospodarstwie mlecznym. Jeżeli jej uprawa zawiedzie, producenci mleka odczują to finansowo bardzo poważnie – mówi ekspert Limagrain Polska Marek Kostrzewski.

Oferta nasion kukurydzy kiszonkowej z firmy Limagrain

Jedną z firm goszczących na Kongresie Polskie Mleko, który odbył się 8 października br. w Ożarowie Mazowieckim była Limagrain Polska specjalizująca się w produkcji nasion, w tym nasion kukurydzy.

– Kukurydza kiszonkowa jest jedną z najważniejszych pasz objętościowych w gospodarstwie mlecznym. Jeżeli jej uprawa zawiedzie, producenci mleka odczują to finansowo bardzo poważnie. Dlatego nasza firma podchodzi z wielką starannością do przygotowywania ofert nasion kukurydzy kiszonkowej. Mamy bardzo szerokie portfolio odmian i szeroki przedział FAO z którego możemy wybierać odmiany, co po pierwsze pozwala rolnikom minimalizować ryzyko związane coraz częściej występującymi anomaliami pogodowymi, a po drugie dobierać odmiany idealne do mikroklimatycznych warunków lokalnych – mówi Marek Kostrzewski, product menager w Limagrain Polska.

O czym pamiętać wybierająć odmianę kukurydzy na kiszonkę?

Kostrzewski radzi, aby wybierając odmiany, hodowcy mieli na uwadze przede wszystkim bezpieczny plon, jeśli wybrana odmiana to gwarantuje warto wybrać te wysokostrawne, czyli z wysoką zawartością skrobi oraz wysoką strawnością włókna, czyli liści i łodyg. Taka odmiana pozwoli uzyskać wysokoenergetyczną paszę objętościową.

Na przyszły sezon Kostrzewski poleca w pierwszej kolejności odmianę LG 31.271.

– Jest to taki „strawny piegus”, ponieważ ma charakterystyczną piegowatą kolbę, która od razu wyróżnia się na polu. Odmiana ta świetnie adaptuje się do stanowiska, od reszty odmian odróżnia się wysoką tolerancję na okresowe niedobory wody i przede wszystkim ma wysoką strawność całych roślin i wysoką zawartość skrob poprzez co sprawdza się w produkcji mleka. Pokazują to wyniki COBORU – przekonuje Marek Kostrzewski.

Zobacz WIDEO:

ms

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2025 23:35