Kukurydza, rolnictwo, wiadomości rolniczeCanva
StoryEditorUprawa

Na rynku jest mniej ziarna, ale cena kukurydzy znacznie niższa niż przed rokiem

21.12.2023., 09:00h
30 listopada br. Polski Związek Producentów Kukurydzy zorganizował w Hotelu Narvil w Serocku konferencję prasową, rzecz jasna poświęconą kukurydzy. Wydarzenie miało dwa oblicza – kulinarne i merytoryczne.Tego dnia rozstrzygnięto bowiem konkurs „Kukurydziane inspiracje” na danie z kukurydzy. Natomiast prof. dr hab. Tadeusz Michalski, prezes PZPK podsumował produkcję kukurydzy w sezonie 2023, a Anna Kołakowska z FNPSMS omówiła perspektywy uprawy w Polsce kukurydzy cukrowej.

Dlaczego warto jeść kukurydzę?

Zacznijmy od konkursu sfinansowanego z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. W Serocku miał miejsce jego finał i dobrym wprowadzeniem do tych zmagań był wykład Artura Wesołego, dietetyka i trenera kulinarnego o tym, dlaczego warto jeść kukurydzę. W zmaganiach kulinarnych wzięło udział pięć najlepszych dwuosobowych zespołów wyłonionych w trakcie preselekcji z zespołów, które nadesłały swoje zgłoszenia.

image

Artur Wesoły, dietetyk i trener kulinarny

FOTO: Marek Kalinowski

Finał wyłonił zwycięzców:

  • I miejsce za danie „Kukurydziany raj” zajął zespół w składzie Dominika Molenda i Alan Józefiak z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. J. Śniadeckich w Poznaniu.
  • II miejsce za danie „Zagubieni w kukurydzy” zajął zespół w składzie Natalia Goździk i Oskar Radoła z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy.
  • III miejsce za danie „Kukurydziane cudo” zajął zespół w składzie Weronika Kula i Amelia Słanek z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach.

Polska liderem w uprawie kukurydzy cukrowej

Z wykładu Anny Kołakowskiej z FNPSMS wynika, że Polska jest jednym z europejskich liderów w uprawie kukurydzy cukrowej. Najwięcej uprawia się jej na Węgrzech (26,3 tys. ha) i we Francji (24 tys. ha). W Polsce kukurydza cukrowa uprawiana jest na ok. 14 tys. ha, co daje nam 18% udziału w Unijnej produkcji i trzecie miejsce. A przeznaczenie tej kukurydzy? Ok. 10% plonów zagospodarowanych w przetwórniach trafia na mrożone kolby, 60–65% na mrożone ziarno i do 30% konserwuje się w puszkach.

image

Anna Kołakowska z FNPSMS

FOTO: Marek Kalinowski

Prof. dr hab. Tadeusz Michalski podsumował produkcję kukurydzy w prawie zakończonym sezonie. Prawie, bo jak wiemy, część kukurydzy ziarnowej zbiera się nawet zimą. Nie są to dokładne jeszcze dane a szacunki PZPK. Konkretnie trzy szacunki z poprawką w dół, w kontrze do szacunków GUS. Te dane pokazujemy w tabeli i z pewnością mają wpływ na kształtowanie się cen w skupie, ale tych relacji nie da się zrozumieć.

image

Tabela 1.

FOTO: Marek Kalinowski - GUS

Przecież mniejsza podaż powinna podnieść ceny, a niestety kukurydza jest znacznie tańsza niż rok temu.

image

Prof. dr hab. Tadeusz Michalski, prezes PZPK

FOTO: Marek Kalinowski

Marek Kalinowski

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 03:32