StoryEditorPszenica

Lista Zalecanych Odmian pszenicy jarej na 2018 rok

23.02.2018., 13:02h
W Krajowym Rejestrze znajdują się obecnie 33 odmiany pszenicy zwyczajnej jarej, w tym cztery wpisane w tym roku (Atrakcja, Fala, KWS Sunny i MHR Jutrzenka).  Należy dodać, że w Krajowym Rejestrze są też dwie odmiany jare pszenicy orkisz (Wirtas i wpisana w br. Kuiavia) oraz jedna jara oścista odmiana pszenicy twardej – SMH87.
Od kilku lat na Listach Zalecanych Odmian pszenicy zwyczajnej jarej dominowały odmiany Harenda i Tybalt. To się nie zmieniło, ale w rekomendacjach na 2018 r. przebiła je odmiana Goplana, zalecana do uprawy we wszystkich 16 województwach. Duży skok na bieżący sezon zrobiła też odmiana Rusałka (polecana w 13 województwach) i odmiana Nimfa (w 9). Poniżej zamieszczamy krótką charakterystykę wymienionych odmian (wg COBORU) a na mapie pełną listę rekomendacji.





Goplana – odmiana jakościowa (grupa A). Odporność na mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną i choroby podstawy źdźbła – dość duża, na septoriozy liści, septoriozę plew, fuzariozę kłosów oraz brunatną plamistość liści – średnia, na rdzę żółtą – dość mała. Rośliny średniej wysokości, o dość małej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia późny, dojrzewania średni. Masa 1000 ziaren średnia, wyrównanie słabe, gęstość w stanie zsypnym duża, liczba opadania duża do bardzo dużej. Zawartość białka duża, ilość glutenu duża do bardzo dużej. Wskaźnik sedymentacyjny SDS duży. Wydajność ogólna mąki dość duża. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna.

Harenda – odmiana chlebowa (grupa B). Odporność na rdzę brunatną – duża, na choroby podstawy źdźbła, brunatną plamistość liści, septoriozę liści, septoriozę plew oraz fuzariozę kłosów – dość duża, na mączniaka prawdziwego – średnia. Rośliny średniej wysokości o dość dużej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia średni, dojrzewania dość późny. Masa 1000 ziaren średnia, wyrównanie dość duże, gęstość w stanie zsypnym dość mała, liczba opadania duża. Zawartość białka i ilość glutenu dość duża. Wskaźnik sedymentacji SDS bardzo duży. Wydajność ogólna mąki średnia. Tolerancja na zakwaszenie gleby dość duża.

Tybalt – odmiana jakościowa (grupa A). Odporność na mączniaka i rdzę brunatną – duża, na septoriozę liści, septoriozę plew, fuzariozę kłosów i choroby podstawy źdźbła – średnia, na rdzę źdźbłową – dość mała. Rośliny niskie do bardzo niskich, o dość dużej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia dość późny, dojrzewania średni. Masa 1000 ziaren duża, wyrównanie dość słabe, gęstość w stanie zsypnym mała. Odporność na porastanie ziarna bardzo duża, liczba opadania duża do bardzo dużej. Zawartość białka dość duża, ilość glutenu duża. Wskaźnik sedymentacji SDS duży do bardzo dużego. Ogólna wydajność mąki dość dobra. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna.



  • Rusałka (na zdjęciu) i Nimfa to najmłodsze zarejestrowane w 2016 r. odmiany jakościowe z grupy A z maksymalną oceną zawartości glutenu mokrego, które bardzo szybko i z dużym powodzeniem trafiły na LZO większości województw

Rusałka
– odmiana jakościowa (grupa A). Z uwagi na małą do bardzo małej odporności na rdzę żółtą zalecana do uprawy na wysokim poziomie agrotechniki z kompletną ochroną fungicydową. Odporność na brunatną plamistość liści – dość duża, na choroby podstawy źdźbła, mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną, septoriozę liści i fuzariozę kłosów – średnia, na septoriozę plew – dość mała. Rośliny średniej wysokości, o przeciętnej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia i dojrzewania średni. Masa 1000 ziaren średnia, wyrównanie dość dobre, gęstość w stanie zsypnym duża, liczba opadania duża do bardzo dużej. Zawartość białka duża, ilość glutenu bardzo duża. Wskaźnik sedymentacyjny SDS duży do bardzo dużego. Wydajność ogólna mąki dość mała. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna.

Nimfa – odmiana jakościowa (grupa A). Odporność na rdzę żółtą – duża, na mączniaka prawdziwego i rdzę brunatną – dość duża, na choroby podstawy źdźbła, brunatną plamistość liści, septoriozę liści i fuzariozę kłosów – średnia, na septoriozę plew – dość mała. Rośliny dość niskie, o przeciętnej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia późny, dojrzewania średni. Masa 1000 ziaren dość duża, wyrównanie dość słabe, gęstość w stanie zsypnym średnia, liczba opadania duża do bardzo dużej. Zawartość białka duża do bardzo dużej, ilość glutenu bardzo duża. Wskaźnik sedymentacyjny SDS duży do bardzo dużego. Wydajność ogólna mąki średnia. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna.

Marek Kalinowski
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
10. grudzień 2024 23:19