Zawartość fosforu w glebieJustyna Czupryniak/Canva
StoryEditorUprawa

Nadmiar fosforu zagraża jakości wody i gleb. Obniża także plonowanie roślin

23.12.2023., 13:00h
Fosfor jest jednym z podstawowych makroskładników stosowanych w nawożeniu gleby i żywieniu roślin, jednocześnie stosowany w nadmiarze, może być pierwiastkiem biogennym. Fosfor pochodzący ze źródeł rolniczych jest uważany za istotne zagrożenie dla jakości wody.

Z artykułu dowiesz się:

  1. Dlaczego nie należy dawkować fosforu "na oko"?
  2. Jakie są przyczyny nadmiaru fosforu w glebach i wodach?
  3. Dlaczego nagromadzenie fosforu w glebie jest niebezpieczne dla ekosystemów przyległych?
  4. Ile wynosi limit dla zawartości azotu w Polsce?
  5. Na co mają wpływ zrównoważone zabiegi agrotechniczne?
  6. Kiedy należy unikać dużych dawek nawozów i nawożenia?
  7. Czy należy łączyć nawożenie z siewem?

  8. Czy w produkcji rolniczej można roproszyć fosofor?

  9. Czy jest możliwe całkowite wyeliminowanie strat składników pokarmowych pochodzących ze źródeł rolniczych?

Intensyfikacja produkcji rolniczej – stosowanie wysokich dawek nawozów, jak również wysoka koncentracja produkcji zwierzęcej lokalna lub regionalna prowadzi do narastającego problemu zanieczyszczenia gleb i wód m.in. związkami fosforu. W Polsce przeważają gleby zasobne w fosfor (16,9 mg P2O5 na 100 g gleby – zasobność wysoka) i nadal przybywa gleb o wysokiej i bardzo wysokiej zawartości fosforu.

Dlaczego nie należy dawkować fosforu "na oko"?

Dlaczego tak się dzieje? Fosfor do wód dostaje się w wyniku niewłaściwego gospodarowania tym pierwiastkiem...

Pozostało 91% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. maj 2024 16:39