Słoma, głównie zbożowa, jest cennym produktem ubocznym produkcji roślinnej, który poza wykorzystaniem jako pasza dla zwierząt gospodarskich i ściółka, przede wszystkim powinna być pozostawiona na gruntach ornych, aby zapobiec stratom materii organicznej w glebie, a tym samym utrzymać lub poprawić jakość gleby.
- Czy słoma jest dobrym nawozem?
- Na co wpływa ubytek próchnicy w glebie?
- Co poprawia słoma w glebie?
- Którego składnika pokarmowego w słomie jest najwięcej?
- Źródłem jakiego składnika pokarmowego jest słoma?
- Ile czasu po przyoraniu rozkłada się słoma?
- Co jest niezbędne do rozłożenia słomy w glebie?
- O czym trzeba pamiętać, jeśli przyoruje się słomę?
- Czym jest mulcz i dlaczego warta go stosować?
Czy słoma jest dobrym nawozem?
Znaczenie słomy jako nawozu wzrasta w ostatnich latach za sprawą braku obornika. Słoma dostarcza nie tylko składników pokarmowych, tj. N, P, K, ale jest także źródłem cennej próchnicy. Rolnicy mają coraz większą świadomość wartości płynącej z przyorywania słomy, gdyż intensyfikacja upraw oraz wprowadzenie uproszczonych płodozmianów z dominacją zbóż skutkuje zmniejszeniem ilości resztek roślinnych pozostawianych po zbiorach. W efekcie postępuje spadek zawartości materii organicznej w glebach.
Na co wpływa ubytek próchnicy w glebie?
Ubytek próchnicy w glebie jest ważnym wskaźnikiem zmniejszenia żyzności gleby i pogorszenia w związku z tym warunków siedliskowych d...