StoryEditoragrotechnika

Wapnowanie na przedwiośniu - to idealny moment, aby poprawić pH gleby

03.03.2023., 12:03h
Pomimo tego, że w ostatnich latach prowadzi się akcje informacyjne odnośnie wapnowania i wdraża technologie uprawy zapobiegające obniżeniu odczynu gleb, a więc propaguje nawożenie obornikiem i wapnowanie, to niski odczyn gleb pozostaje w Polsce nadal dużą barierą w produkcji roślinnej, jak i ochronie środowiska rolniczego.

W Polsce udział gleb kwaśnych i bardzo kwaśnych nadal przekracza średnio 50% powierzchni użytków rolnych. Są jednak obszary, gdzie ten udział jest znacznie większy i dochodzi do nawet 80%. Skutki tak dużego zakwaszenia gleb rozpatruje się głównie biorąc pod uwagę tylko straty wynikające z obniżenia plonów. Jednak zakwaszenie gleb pociąga za sobą niebezpieczeństwo dużej chemicznej ich degradacji.

Jakie są konsekwencje niskiego pH gleby ?

Utrzymujący się kwaśny odczyn polskich gleb (pH poniżej 5) jest główną przyczyną obniżenia plonowania roślin uprawnych, co potwierdzają badania naukowe, obserwacje doradców agrochemicznych, jak i samych rolników.

Wiemy na pewno, że niski odczyn gleb:

  • zmniejsza efektywność wykorzystania azotu i fosforu,
  • zwiększa gazowe straty azotu z nawozów,
  • wzmaga proces mineralizacji trwałej próchnicy,
  • sprzyja akumulacji glinu w glebie,
  • zwiększa toksyczność i włączenie w łańcuch troficzny metali ciężkich,
  • zwiększa zanieczyszczenie wód wskutek wymywania pierwiastków biogennych.
  • W warunkach zbyt niskiego pH zmniejsza się również pobranie składników pokarmowych przez rośliny, które w wyniku wymywania przedost...
Pozostało 90% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 21:00