StoryEditorżyto

Odpowiednia odmiana żyta hybrydowego, to plon powyżej oczekiwań

26.08.2020., 10:08h
Michał Nowocin to młody rolnik, prowadzący od 2016 roku z wielką pasją i zaangażowaniem własne gospodarstwo rolne. Wcześniej studiował i pomagał w gospodarstwie rodzicom, którzy mają powody do dumy, gdyż ich syn jest już czwartym pokoleniem, które swoją przyszłość związało z rolnictwem i prowadzeniem gospodarstwa.
– Tak naprawdę nasza rodzina pochodziła z okolic Radomia. Pradziadek z dziadkiem przyjechali na te tereny, jak zaczęły się zasiedlania. Każdy z nich zaczynał od 7 ha. Po latach mój tata Jan, przejął gospodarstwo od dziadka i gospodarzył na 15 ha, w tej chwili ma 190 ha. Moje gospodarstwo to 70 ha, rozwijam się, działam, mniejszymi lub większymi krokami, ale cały czas do przodu – uśmiecha się Michał Nowocin.

Testowanie hybryd

Gleby w gospodarstwie w Słoneczniku są bardzo zróżnicowane, począwszy od klasy III a, poprzez klasę IV i aż na VI kończąc. Gleby mozaikowate, nie ma jednolitej struktury na wszystkich polach, więc uprawy muszą być odpowiednio dobrane i przemyślane.

Rozmówca wspomina, że jeżeli siał żyto, to były to przede wszystkim odmiany populacyjne, ale zawsze na 2–3 ha sprawdzał jakąś odmianę hybrydową, żeby porównać. Warto dodać, że stosowano identyczną agrotechnikę, technologię nawożenia, ochrony i skracania, żeby można było rzetelnie porównać. Tylko żniwa odbywały się oddzielnie, aby dokładnie sprawdzić plonowania każdej skoszonej odmiany.

– Muszę powiedzieć, że w plonie wychodziło to bardzo podobn...
Pozostało 89% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 15:29