StoryEditorWiadomości rolnicze

Oryginalne i w pełni rozpuszczalne

12.06.2014., 12:06h
Niedawno, w nr. 12 „Poradnika Tygodnika Rolniczego” na stronie 38. opisywaliśmy historyczną kopalnię kizerytu w Merkers oraz elektrostatyczną metodę ESTA używaną przez firmę K+S do rozdzielania minerałów ze zmielonych naturalnych kopalin soli potasowych i magnezowych.   

Zwiedzanie kopalni było częścią programu konferencji prasowej, która odbyła się pod koniec lutego br. w Hünfeld w Niemczech w ramach kampanii „Oryginalne – naturalne i w pełni rozpuszczalne”. Firma K+S chce w ten sposób zwrócić uwagę na wyjątkowe cechy swoich nawozów naturalnych w porównaniu z syntetycznymi. Jak mówił na wstępie konferencji Matthias Schulze (wtedy prezes zarządu firmy K+S Polska a od

1 kwietnia dyrektor sprzedaży produktów AGRO na Europę w siedzibie głównej KALI GmbH w Niemczech) – od momentu wydobycia minerałów po moment, kiedy gotowy nawóz jest już rozsiany na polu przez rolnika, firma K+S kontroluje i zarządza jakością tych naturalnych i w pełni rozpuszczalnych produktów.

Bezpieczne dla żywności

Nawozy K+S są wytwarzane wg naturalnych procesów i są całkowicie bezpieczne. Firma chce w prowadzonej kampanii uwypuklić różnice między swoimi nawozami uzyskiwanymi na bazie naturalnego kizerytu (m.in. ESTAKieserit i EPSOTop), a nawozami podobnymi, lecz syntetycznymi, wytwarzanymi w wyniku reakcji chemicznych na bazie kwasu siarkowego. Aspekty związane z szeroko pojętym bezpieczeństwem żywności wyjaśniał w czasie konferencji prof. dr. Franz Wiesler, reprezentujący organizację LUFA Speyer. Skupił się on przede wszystkim na szkodliwości metali ciężkich, mikotoksyn i aryloamidu oraz na sposobach ograniczania ryzyka ich obecności w żywności. Okazuje się, że olbrzymie znaczenie ma w tym świadome i racjonalne nawożenie. Np. zagrożenie rakotwórczym akryloamidem powstającym z cukrów redukujących i asparaginy aminokwasów w czasie smażenia żywności można znacznie zminimalizować odpowiednim i zrównoważonym nawożeniem roślin potasem i siarką. 

Naturalne 

Bezpieczeństwo to nie jedyna zaleta nawozów K+S. Przede wszystkim są to nawozy naturalne wytwarzane z kopalin soli. Ich paletę dostępną na polskim rynku przedstawił Dominik Młodecki, który od 1 kwietnia br. jest nowym członkiem zarządu firmy K+S Polska i dyrektorem działu KALI. Produkty te zawierają całkowicie rozpuszczalny w wodzie magnez i siarkę i zero metali ciężkich. W palecie produktów K+S znajduje się naturalna 60-procentowa sól potasowa i cały szereg innych nawozów zawierających kizeryt. Podstawowymi nawozami są ESTAKiserit (25% magnezu i 50% siarki) – nawóz do wszystkich upraw i posiadający neutralne pH. Koleiny to EPSOTop – podstawowy siarczan magnezu, siedmiowodny, w 100% rozpuszczalny do nawożenia dolistnego lub do ferdygacji. Oprócz tych produktów jest KornKali (mieszanka soli potasowej z kizerytem) zawierający 40% potasu, 6% magnezu, 12% siarki, 4% sodu i wiele innych do nawożenia doglebowego, dolistnego i ferdygacji.

Najcenniejsze w polskich warunkach są nawozy K+S zawierające magnez, bo gleby na obszarze całej Polski charakteryzują się niską jego naturalną zawartością. A jak podkreślał Dominik Młodecki – zapotrzebowanie roślin na magnez jest bardzo duże. Na przykład, hektarowa plantacja zbożowa potrzebuje od 20 do 30 kg magnezu, rzepak – 40 kg magnezu, a buraki cukrowe – 80 kg magnezu. Takich ilości nie da się dostarczyć dolistnie. Można to zapotrzebowanie pokryć tylko doglebowo nawozami produkowanymi na bazie kizerytu. 

Magnez wysokiej jakości 

Magnez jest ważny dla wysokości plonowania, ale przede wszystkim dla cech jakościowych plonów, za które płacą odbiorcy – dla poziomu białka w plonie ziarna zbóż, dla polaryzacji cukru w burakach, dla zaolejenia rzepaku itd. O tych zależnościach i oryginalności siarczanu magnezu w produktach K+S mówił na konferencji dr Thomas Popp z K+S KALI. Jak podkreślał – istnieje cała gama upraw rolnych, w których pewne czynniki jakościowe wpływają na cenę, a są niezbite dowody naukowe na to, że wysokość plonów, ale przede wszystkim ich cechy jakościowe, znacznie podnosi nawożenie roślin magnezem i siarką. 

Oczywiście niezwykle ważna jest jakość magnezu i siarki, występująca w nawozach i na ten temat szczegółowo mówił dr Marcus Ross z K+S KALI. Przypomniał w czasie konferencji, że firma K+S KALI od ponad 150 lat zajmuje się wydobyciem unikatowego minerału – kizerytu, który stanowi składnik niemieckich złóż soli nawozowych. Kizeryt oddzielany jest od soli potasowych przy wykorzystaniu nowoczesnej, czystej i ekologicznej metody separacji elektrostatycznej ESTA. Cały proces produkcji oraz logistyki nadzorowany jest przez ciągłą kontrolę jakości w celu zapewnienia parametrów jakościowych, chemicznych i fizycznych z kopalni do klienta. 

Marek KALINOWSKI

 
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
30. kwiecień 2024 08:05