StoryEditorPszenica

Pszenica po soi daje plon wyższy o 1 tonę z ha

04.04.2019., 13:04h
Pomimo trzymiesięcznej wiosenno-letniej suszy w ub.r., plony soi w moim gospodarstwie kształtowały się w granicach 3,3–3,5/ ha. Roślinę tę uprawiam od 5 lat i z roku na rok uzyskuję coraz wyższe plony.

Upatruję w tej roślinie dużą przyszłość. Średnio corocznie do kraju sprowadzamy z USA, Brazylii i Argentyny około 2 mln ton śruty sojowej i do tego modyfikowanej. W Unii Europejskiej jest zakaz uprawy soi i innych roślin GMO. Dlatego w krajach UE, w tym również w Polsce, podjęto działania, by rozwinąć produkcję białka na potrzeby paszowe i spożywcze. Jakie inne czynniki przemawiają za rozszerzeniem uprawy w naszym kraju? 

Pszenica uprawiana po soi da tonę więcej z hektara. I to bez żadnych dodatkowych kosztów! Jak to możliwe?

Soja jest łamaczem płodozmianu zbożowo-rzepakowo-kukurydzianego. Doskonale poprawia strukturę i żyzność gleby. Dzięki bakteriom brodawkowym występującym na korzeniach soi, wiążącym azot z powietrza, składnik ten gromadzony jest w glebie w ilości nawet do 100 kg/ha. Ta ilość azotu zabezpiecza potrzeby soi i znaczna jej część pozostaje w glebie dla roślin następczych, u których przez to obserwuje się lepsze plony i poprawę zdrowotności, np. pszenica uprawiana po soi daje wyższy plon o około 1t/ha bez żadnych dodatkowych kosztów. 

W porównaniu do innych roślin, soja jest jedną z najtańszych w uprawie. N...

Pozostało 83% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. grudzień 2024 01:17