StoryEditorpozostałe rośliny

Rolnicy z Podkarpacia od 20 lat uprawiają słonecznik na ziarno. Jakie mają doświadczenie?

18.06.2022., 10:06h
Gdy po raz pierwszy wysiali słonecznik oleisty, uprawa ta była w ich regionie nowością. Ewa i Jan Toborowiczowie, którzy prowadzą gospodarstwo w Bukowinie w pow. jarosławskim, opowiadają o swoich doświadczeniach z uprawą tej rośliny.

Związali się z Bukowiną w 1997 r.

Wtedy wydzierżawiliśmy to gospodarstwo, wcześniej był tu PGR – mówi Jan Toborowicz. – W kolejnych latach, sukcesywnie, część ziemi kupowaliśmy. Część nadal dzierżawimy.

Uprawa słonecznika, to nie wszystko

W Bukowinie jest prowadzona zarówno produkcja roślinna, jak i zwierzęca. W uprawie znajduje się 350 ha gruntów lekkich ziem klas od IVb do VI. – Z tego większość, bo ok. 80%, to V klasa – precyzuje pan Jan.

W tym sezonie strukturę zasiewów tworzą: rzepak, kukurydza, jęczmień jary browarny i jęczmień ozimy pastewny, a także słonecznik oleisty. Jest też soja, marchew oraz trawa nasienna. W budynkach, w których za czasów PGR był prowadzony tucz żywca, utrzymywane jest obecnie bydło rasy simentalskiej. Mleko trafia do OSM Krasnystaw.

Budynki kupiliśmy w 2007 r., czyli po 10 latach od początków naszej obecności tutaj – mówi plantator.

Hodowlę rozpoczęli od owiec mięsnych czarnogłówek. Po dziesięciu latach zrezygnowali.

Nie była to specjalnie motywująca czy ambitna specjalizacja, pracowało się praktycznie dla dotacji – mówi pani Ewa. – Sprzedaż jagniąt nawet nie pokryw...

Pozostało 89% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 12:28