StoryEditorPszenżyto

Stabilny plon pszenżyta to podstawa. Jak go osiągnąć?

24.06.2020., 10:06h
W gospodarstwie w Padwi Narodowej pszenżyto ozime uprawiane jest z powodzeniem od lat. – Nastawiamy się na stabilny plon, dostosowując strategie agrotechniczne do możliwości stanowiska – mówi Andrzej Sulik. I to przynosi efekty.
Startowali praktycznie od zera. 1,5 ha przepisane przez rodziców Andrzeja Sulika w 2005 r. pozwoliło, aby skutecznie starać się o premię młodego rolnika. Piętnaście lat później w gospodarstwie w miejscowości Padew Narodowa (pow. mielecki) uprawy prowadzone przez Beatę i Andrzeja Sulików zajmują już prawie 170 ha.

W pierwszych latach przeważały gatunki roślin typowe dla ogrodnictwa, ostatecznie postawili na specjalizację w klasycznych uprawach rolniczych.

– Niektórzy mówią, że nie da się zbudować gospodarstwa od zera, w nowym miejscu, nie na ojcowiźnie. Jesteśmy najlepszym przykładem, że jest to możliwe. Wymagało to ciężkiej pracy, wielu wyrzeczeń, ale wszystko co osiągnęliśmy, zawdzięczamy swoim wysiłkom – mówi Andrzej Sulik.

Bywa że na jednej działce występują trzy kategorie gleb

We wschodniej Polsce problemem, z którym zwykle musi się mierzyć spora część rolników jest duża liczba niewielkich, oddalonych od siebie działek składających się na gospodarstwo. Nie inaczej jest w przypadku państwa Sulików.

Na łączny obszar naszego gospodarstwa składa się ponad 100 działek rolnych. Największa ma 30 ha, ale to dzierżawa...
Pozostało 90% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 18:35