StoryEditornawożenie

W jaki sposób kwasy humusowe wpiserają próchnicę gleby?

30.06.2020., 13:06h
Wilgoć jest niezbędna do tego, aby rośliny uprawne mogły poprawnie rozwijać system korzeniowy. Woda jest też nośnikiem wszelkich składników pokarmowych. Bez niej nawiezienie nawet dużych ilości nawozów nie będzie miało większego znaczenia. Nie będą one bowiem mogły być pobrane z gruntu.
Zawartość próchnicy także jest czynnikiem generującym rozwój systemu korzeniowego. Rolnik ma kilka możliwości, aby jej ilość zwiększyć. Im więcej próchnicy, tym więcej wody w glebie może być zatrzymane i zmagazynowane.

Coraz mniej wody w glebach

– Największe niedobory wody wystąpiły w ubiegłym roku w okresie od czerwca do lipca. Dla wielu gatunków roślin były to okresy krytyczne. Dane IUNG w Puławach pokazują, że Klimatyczny Bilans Wodny w wielu rejonach centralnej Polski sięgnął minus 270 mm. Przy takim deficycie wody wiele gatunków roślin doświadczało suszy – mówił Krzysztof Zachaj, dyrektor działu nawozów firmy Agrosimex podczas konferencji produktowej w Małej Wsi k. Grójca.

Zima obfitująca w śnieg oraz deszczowa jesień to zwykle był czas, kiedy zasoby wody w glebie były odbudowywane. Poziom jej wilgotności w okresie grudzień – luty dochodził do 90%. Prowadzone przez firmę Agrosimex badania wykazały, że w tym roku pod koniec stycznia uwilgotnienie spadło poniżej 70%. W zeszłym roku na terenie powiatu grójeckiego wilgotność wierzchniej warstwy na poziomie 7–25 cm sięgała 90% jeszcze na przełomie maja i czerwca. Potem zaczęł...
Pozostało 72% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. grudzień 2024 22:52