Te odmiany gruszek sprawdzą się w każdym gospodarstwie. Idealne na przetwory jesienneMałgorzata Wyrzykowska
StoryEditorOdmiany gruszek

Te odmiany gruszek sprawdzą się w każdym gospodarstwie. Idealne na przetwory jesienne

12.10.2025., 08:00h

Nie tylko jabłka znajdują zastosowanie w przetwórstwie, lecz także grusze, choć w mniejszym stopniu, bo rzadziej się je przetwarza. Najlepszymi gruszkami z przeznaczeniem na kompoty, susz czy gruszki w occie są te, które charakteryzują się zwartym i twardym miąższem nierozpadającym się podczas obróbki cieplnej. Jesień jest odpowiednią porą, by posadzić grusze lub powiększyć ich kolekcję.

Odmiany gruszek, które nadają się na przetwory

Na przetwory nadaje się:

  • Bonkreta Williamsa,
  • Red Faworytka,
  • Paryżanka,
  • General Leclerc,
  • Pomarańczówka, inaczej Bergamota Letnia lub Złocista.

Ich miąższ jest smaczny i aromatyczny, ale również zwarty. Po pokrojeniu na plasterki można je suszyć, aby mieć zdrową przekąskę zastępującą chipsy. Raczej nie powinno się ich mrozić, bo tracą na smaku i aromacie, a miąższ staje się wodnisty i niesmaczny. To, że przeznaczymy je na przetwory, nie dyskwalifikuje do spożywania w stanie surowym.

Odmiana gruszy Bonkreta Williamsa

Bonkreta Williamsa zwana również Bartlet, jest jedną z popularniejszych odmian. Jej owoce dojrzewające we wrześniu są niezwykle smaczne, soczyste i słodkie. Mają zarówno zastosowanie do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory. W okres owocowania wchodzi stosunkowo wcześnie ok. 3 roku po posadzeniu. Drzewo charakteryzuje się silnym wzrostem, tworzy średniej wielkości koronę, rodzi duże owoce, o wydłużonym kształcie i zielonkawej skórce z delikatnym rumieńcem. Miąższ ma kremowy o lekko korzennej nucie.

Odmiana gruszy Red Faworytka

Red Faworytka inaczej Klapsa Czerwona, silnie rośnie tworząc szeroką i luźną koronę. Dorosłym drzewom gałęzie zwisają. W okres owocowania wchodzi w 3–4 roku po posadzeniu. Owocuje obficie, rokrocznie, wydając co roku mniej więcej taką samą ilość owoców, które dojrzewają pod koniec sierpnia. Owoce są duże, pokryte grubą, lekko błyszczącą, ciemnoczerwoną skórką z fioletowym nalotem. Miąższ jest żółtobiały, drobnoziarnisty, w smaku soczysty, słodki, bardzo smaczny. Można je przeznaczyć do bezpośredniego spożycia bądź na przetwory.

image
Uprawa

Groźny motyl atakuje liście i owoce. Jak go rozpoznać i zwalczać?

Odmiana gruszy Paryżanka

Paryżanka jest starą odmianą, odporną na choroby, w tym parcha. Drzewo rośnie silnie tworząc wzniesioną koronę ze zwisającymi gałęziami. Ma tendencję do zagęszczania. W okres owocowania wchodzi w drugim roku po posadzeniu. Owoce dojrzewają w drugiej połowie października. Paryżanka rodzi duże owoce o jajowatym kształcie, z szorstką, ciemnozieloną skórką, która w okolicach kielicha ma lekkie ordzewienie a na całej powierzchni liczne przetchlinki. Miąższ jest biały, średnio soczysty z wyczuwalną drobnoziarnistą strukturą, którą traci w miarę dojrzewania stając się masłowy.

Odmiana gruszy General Leclerc

General Leclerc jest francuską odmianą rodzącą duże owoce, które dojrzewają do zbioru na początku października, lecz do konsumpcji najlepsze są po leżakowaniu. Mogą być przechowywane do zimy. Drzewo w pierwszych latach uprawy rośnie silnie, po trzech latach zwalnia i rozpoczyna owocowanie. Tworzy średnio zagęszczoną koronę. Plonuje obficie, corocznie. Owoce mają podłużny kształt, zielonożółtą skórkę z bardzo charakterystycznym ordzewieniem. Miąższ jest jasny, drobnoziarnisty, słodki, aromatyczny i bardzo soczysty.

Odmiana gruszy Bergamota Letnia lub Złocista

Pomarańczówka zwana również Bergamotą Letnią lub Złocistą jest odmianą nieco zapomnianą, a szkoda bo rodzi bardzo smaczne owoce. Drzewo rośnie silnie tworząc rozłożystą koronę o zwisających cienkich gałęziach. Ciekawą a zarazem charakterystyczną cechą jest ciemna kora z białymi piegami. Bergamota plonuje obficie i corocznie a z biegiem lat owocowanie jest coraz obfitsze. Dojrzałość zbiorczą osiąga we wrześniu. Rodzi owoce średniej wielkości o kulistym, nieco spłaszczonym kształcie. Skórka ładnie się wybarwia na żółto z lekkim czerwonym rumieńcem. Miąższ żółtawy, soczysty, słodki i aromatyczny.

Czy warto sadzić kilka odmian gruszy obok siebie?

Grusze wymagają ciepłego i słonecznego stanowiska, żyznej gleby o pH 6,2–7,7. Są obcopylne, co oznacza, że dla dobrego zawiązywania owoców powinno sadzić się kilka odmian.

image
Grusze są gatunkiem obcopylnym, czyli dla dobrego plonowania należy w bliskim sąsiedztwie posadzić co najmniej dwie odmiany
FOTO: Małgorzata Wyrzykowska

Małgorzata Wyrzykowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2025 14:40