Łamliwość po ocenie porażenia i przekroczeniu progu szkodliwości ograniczamy pierwszym wiosennym zabiegiem fungicydowym. Ważne jest przy tym, aby nie ograniczać ilości cieczy roboczej. Musi być jej tyle, aby spłynęła po pochwach i dotarła do przestrzeni między pochwą, a źdźbłem, czyli raczej nie mniej niż 250 l/haMarek Kalinowski
StoryEditorUprawa

Jak zapobiegać łamliwości źdźbła zbóż i traw?

23.02.2024., 09:00h
Łamliwość źdźbła zbóż i traw, to jedna z chorób zaliczana do płodozmianowych i jedna z najgroźniejszych zarazem. Jednak nie tylko błędy w płodozmianie i czasami świadomy wysoki udział zbóż w uprawie są przyczyną nasilenia choroby.

Łamliwość źdźbła zbóż dotyka także pszenice uprawiane w urozmaiconym płodozmianie i na dobrych glebach, bowiem dla sprawcy choroby najważniejszy jest przebieg pogody. A łamliwość lubi długie, ciepłe, deszczowe jesienie i mocniej atakuje zboża siane wcześnie. Generalnie przebieg pogody od jesieni do teraz jej sprzyjał. Jest wilgotno, a to dla niej najważniejsze.

Z artykułu dowiesz się:

  1. Jak zapobiegać łamliwości źdźbła zbóż i traw?
  2. Co sprzyja łamliwości źdźbła zbóż?
  3. Jak rozprzestrzenia się grzyb łamliwości źdźbła?
  4. Kiedy pojawiają się objawy chorobowe łamliwości źdźbła zbóż?

  5. Jak wygląda grzyb łamliwości źdźbła?

  6. Jakiego typu grzyby inicjują rozwój łamliwości źdźbła zbóż?

  7. Co pomoże w ograniczeniu sprawców łamliwości źdźbła zbóż?

  8. Kiedy stosować ochronę chemiczną?

Co sprzyja łamliwości źdźbła zbóż?

Rozwojowi sprawców łamliwości źdźbła zbóż sprzyja duża wilgotność, ciężkie gleby, niewłaściwe zmianowanie i przenawożenie azotem. Chorobę częściej obserwujemy na glebach ciężkich i zasadowych, dlatego z zabiegów agrotechnicznych ograniczających chorobę jes...

Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 06:18