zakażenia bakteryjne zbóż wywołane przez Pantoea ananatisPlatforma Sygnalizacji Agrofagów
StoryEditorpszenica

Pszenica zagrożona: Bakteria z kukurydzy wykryta na polach

07.08.2025., 12:00h

Groźna bakteria, dotąd znana z kukurydzy i cebuli, pojawiła się również na zbożach. Jak się przed nią chronić?

W czasie monitoringu fitosanitarnego w sezonie wegetacyjnym 2025 wyizolowano bakterię Pantoea ananatis z liści i pędów pszenicy zwyczajnej oraz żyta zwyczajnego.

Próbki zostały pobrane z kilku regionów Polski między innymi z: 

  • województwa wielkopolskiego,
  • kujawsko-pomorskiego,
  • i dolnośląskiego.

Pantoea ananatis należy do rodziny Enterobacteriaceae i jest szeroko rozpowszechniony na świecie. Do tej pory bakteria kojarzona była z uprawą kukurydzy, ryżu, cebuli, bawełny a także ananasa.  Jednak w ostatnich latach doniesiono o większym znaczeniu w uprawie zbóż. 

Chloroza i nekroza liści 

Objawami, które możemy obserwować to chloroza oraz nekroza liści, a także zahamowanie wzrostu, w niektórych przypadkach widać również przedwczesne zasychanie kłosów.

- Próbki pobrane z roślin wykazujących objawy zostały poddane analizie mikrobiologicznej, a obecność P. ananatis potwierdzono systemem Biolog Gen III oraz wykonano testy patogeniczności. Wyniki badań wskazują, że bakteria może być zarówno patogenem pierwotnym, jak i oportunistycznym, ułatwiającym wtórne infekcje grzybowe, m.in. z rodzaju Fusarium. Patogeniczność P. ananatis wiąże się z produkcją fitotoksyn, enzymów degradujących ścianę komórkową oraz zdolnością do kolonizacji tkanek naczyniowych. Rozwojowi infekcji sprzyjają wysokie temperatury (20-30°C) oraz wysoka wilgotność, co wskazuje na potencjalne zwiększenie presji fitosanitarnej w związku ze zmianami klimatycznymi i wydłużającymi się okresami ciepłej, wilgotnej pogody w Polsce - czytamy na Platformie Sygnalizacji Agrofagów. 

Warunki sprzyjające rozwojowi bakterii     

Jednym z czynników, który sprzyja infekcji, są uszkodzenia tkanki rośliny. Mowa tutaj o uszkodzeniach mechanicznych oraz tych spowodowanych żerowaniem owadów np. skrzypionki zbożowej.

Jakie straty?

W Polsce skala strat nie jest jeszcze oszacowana, a dotychczasowe obserwacje sugerują możliwość spadku plonu oraz redukcja masy ziarna.

- Konieczne są dalsze badania nad źródłami inokulum (w tym udziałem resztek pożniwnych i nasion jako potencjalnych wektorów) oraz nad strategią ochrony upraw.

Jakie zalecenia?

Zalecenia:

  • monitorowanie pól,
  • stosowanie płodozmianu,
  • unikanie nadmiernego zagęszczenia łanu,
  • dezynfekcja maszyn,
  • dezynfekcja narzędzi rolniczych.

- Pojawienie się Pantoea ananatis w Polsce stanowi sygnał ostrzegawczy dla producentów zbóż. Regularny monitoring plantacji oraz zintensyfikowanie badań fitopatologicznych i opracowania strategii ochrony pszenicy przed tym patogenem, będą kluczowe, aby ocenić potencjalną skalę zagrożenia i opracować skuteczne strategie ochrony upraw przed nowym czynnikiem chorobotwórczym - dodaje Platforma Sygnalizacji Agrofagów. 

oprac. Patrycja Bernat

Źródło i foto: Platforma Sygnalizacji Agrofagów

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2025 20:23