StoryEditorWiadomości rolnicze

Eksport produktów mleczarskich z Unii Europejskiej a rosyjskie embargo

08.10.2014., 13:10h
Rosja w ubiegłych latach była odbiorcą 1/3 serów eksportowanych z Unii i nieco mniej niż 1/3 masła. Nałożone przez nią embargo może spowodować dla unijnych eksporterów sera straty w wysokości 1 mld euro.

Mleka pełnego w proszku i mleka skondensowanego sprzedawano do Rosji tylko 1% ogółu jego eksportu, a laktozy – 7%. Krajowa produkcja serów w Rosji wynosi 455 tys. ton, co stanowi 51% zapotrzebowania krajowego. Z Unii Europejskiej importowano 29% ogółu importowanych serów (262 tys. ton), z Białorusi – 12% (109 tys. ton), z Ukrainy – 6% (50 tys. ton), a z Argentyny – 1% (7,4 tys. ton). Krajowa produkcja mleka odtłuszczonego w proszku zaspokaja 1/3 zapotrzebowania (55 tys. t). Z Białorusi importowano go 43%, a z Unii – 12%. Na Białorusi kupowano też 74% importowanej do Rosji serwatki w proszku.

(Agra Europe 15 August 2014, s. 7)

W.M.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
01. maj 2024 01:06