Spadek koniunktury w rolnictwie
Jak analizuje Arkadiusz Zalewski z IERiGŻ PIB, od początku 2025 roku sytuacja w polskim rolnictwie powoli się pogarsza. Syntetyczny wskaźnik koniunktury w rolnictwie (SWKR), pokazujący ogólny stan rynku, w październiku wyniósł 100,3 pkt, co oznacza spadek o 0,6 pkt proc. w porównaniu z wrześniem. Spadek wynika przede wszystkim ze zmniejszenia różnicy między cenami produktów rolnych a kosztami ich wytworzenia oraz ze słabszego popytu na produkty rolne.
Ceny w skupie - spadki i wzrosty
Z oceny eksperta wynika, że od czerwca 2025 roku obserwowany jest systematyczny spadek cen skupu większości podstawowych produktów rolnych. We wrześniu wskaźnik cen skupu wyniósł 99,5 pkt. Ceny bydła i drobiu wzrosły, natomiast kukurydza, trzoda chlewna, żyto, pszenica i mleko staniały.
W ujęciu rocznym większość produktów była droższa niż rok wcześniej. Największe wzrosty odnotowano w przypadku bydła (+53,0%), drobiu (+20,3%) i mleka (+7,3%), natomiast pszenica spadła o 11,7%, trzoda chlewna o 10%, a jęczmień o 5,1%.
Ceny zbóż jak 18 lat temu, a koszty wzrosły o 140 proc.
Jak podaje Zalewski, ceny zbóż porównywalne lub nawet wyższe niż obecne - w przypadku pszenicy, jęczmienia i żyta -były już obserwowane na krajowym rynku w ostatnim kwartale 2007 roku, czyli 18 lat temu. Od tego czasu koszty produkcji dla rolnictwa wzrosły średnio o 140%, przy czym nawozy podrożały ponad dwukrotnie, a maszyny rolnicze ponad trzykrotnie.
W okresie siedmiu lat, od września 2018 roku do września 2025 roku, koszyk produktów rolnych wzrósł średnio o 60,2%, podczas gdy analizowane środki produkcji podrożały średnio o 64,4%.
Koszty produkcji
Arkadiusz Zalewski podaje, że do końca 2024 roku ceny środków produkcji spadały, a od początku 2025 roku nie widać wyraźnego trendu. Ruchomy wskaźnik cen środków produkcji we wrześniu wyniósł 99,9 pkt, czyli praktycznie bez zmian. W tym czasie podrożały maszyny rolnicze i w mniejszym stopniu środki ochrony roślin, natomiast nawozy i nośniki energii były tańsze niż rok temu.
Ceny detaliczne żywności i inflacja
We wrześniu 2025 roku, po raz trzeci z rzędu od sierpnia 2024 roku, spadły ceny detaliczne żywności i napojów bezalkoholowych w porównaniu z poprzednim miesiącem. W ujęciu rocznym ceny żywności wzrosły średnio o 4,4%, przy inflacji 2,9%. Najbardziej podrożało mięso drobiowe (+11%) i napoje bezalkoholowe (+6,2%), natomiast cukier był tańszy o 23%. Po uwzględnieniu inflacji żywność była realnie droższa o 1,3%, a sprzedaż detaliczna wzrosła po raz pierwszy od maja 2025 roku.
źródło: Arkadiusz Zalewski, IERiGŻ PIB, Biuletyn miesięczny „Rynek Rolny”, listopad 2025
oprac. Agnieszka Sawicka
