Żniwa 2025: rolnicy walczą z pogodą i spadkiem cen zbóżJustyna Czupryniak-Paluszkiewicz/Canva
StoryEditorWiadomości

Żniwa 2025: rolnicy walczą z pogodą i spadkiem cen zbóż

13.08.2025., 12:30h

Tegoroczne żniwa są wyjątkowo wymagające dla rolników w całej Polsce. Częste i obfite opady deszczu, przerywane krótkimi „oknami pogodowymi”, opóźniały prace polowe. Rolnicy ponosili większenie koszty suszenia i czyszczenia ziarna, którego jakość i tak nie była nadto zadowalająca. Na jakim etapie są żniwa w Wielkopolsce?

Raport ze żniw w Wielkopolsce

Jak wynika z najnowszej aktualizacji raportu żniwnego przygotowanego przez Wielkopolską Izbę Rolniczą, żniwa w Centrum Polski wciąż trwają, choć do ich końca jest bliżej niż dalej. Mimo początkowo trudnej sytuacji związanej z niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi i problemami ze zbiorem ziarna, wszystko wskazuje na to, że ostateczny bilans będzie satysfakcjonujący. W miejscach, w których zboża były uprawiane na lepszych glebach, a rolnikom udało się wykorzystać okresy bezdeszczowe, plony były zadowalające. Sytuację odmieniła zdecydowana poprawa pogody, dzięki której w miniony weekend, w wielu powiatach żniwa zostały doprowadzone niemalże do końca. 

Zobacz też: Czy porozumienie handlowe z Ukrainą wzmocni polski eksport? MRiRW odpowiada

Problemem niskie ceny zbóż

Niestety, problemem pozostają niskie ceny zbóż w skupach, które dodatkowo obniżają zysk rolników z produkcji. W związku z tą sytuacją, Krajowa Rada Izb Rolniczych wystąpiła do ministra rolnictwa o podjęcie działań łagodzących skutki niskich cen zbóż oraz ograniczonego popytu ze strony skupów. Rolnicy zaapelowali m.in. o wprowadzenie mechanizmów stabilizujących dochód rolników, wsparcie dla gospodarstw poszkodowanych przez ulewy oraz zwiększenie krajowego zużycia zbóż, o czym informowaliśmy TUTAJ

Na jakich etapach są żniwa w wybranych powiatach Wielkopolski?

Jak informuje WIR, zaawansowanie prac w poszczególnych powiatach woj. wielkopolskiego jest następujące:

  • powiat złotowski – zaawansowanie prac ok. 60%. Plony zbóż 5 – 6 t/ha, na glebach dobrych nawet 10 t/ha; rzepak 3 – 4,5 t/ha. Na glebach słabych susza znacznie obniżyła plony.
  • powiat chodzieski, obornicki, wągrowiecki – skoszone 50 – 60% upraw; ceny: pszenica paszowa 740 zł/t, pszenżyto 650 zł/t, owies 500 zł/t, rzepak 1 950 zł/t.
  • powiat gnieźnieński i wrzesiński – pszenica w 50% wymłócona (plon 5 – 8 t/ha), pszenżyto 4–7 t/ha, rzepak 2,5 – 5 t/ha; ceny rzepaku 1 950 – 2 050 zł/t.
  • powiat grodziski, wolsztyński, nowotomyski – zaawansowanie żniw 75 – 95%. Plony pszenicy 5–8 t/ha, pszenżyta 3 – 8 t/ha, rzepaku 2,5 – 4,2 t/ha; ceny pszenicy 700 – 750 zł/t, rzepaku 1 950 – 2 000 zł/t. Pogoda i wilgotność obniżyły jakość ziarna.
  • powiat jarociński i krotoszyński – ozime zebrane w 60%, jare w 90%. Pszenica 6 – 8 t/ha (770 zł/t), pszenżyto 5 – 7 t/ha (620 zł/t), żyto 4 – 6 t/ha (550 zł/t).
  • powiaty kępiński i ostrzeszowski – żniwa na półmetku. Plony niższe o 15 – 20% niż w ubiegłym roku, zwłaszcza na glebach słabszych. Pszenica często degradowana do paszowej przez nadmierną wilgotność i wyległe łany.

Największe wyzwania dla rolników w żniwa 2025

Rolnicy zmagają się z niskimi cenami skupu zbóż i rzepaku, wahaniami cen między punktami skupu, trudnościami w sprzedaży oraz obniżoną jakością ziarna. Kapryśna pogoda sprawiła, że w wielu miejscach koszty suszenia i czyszczenia ziarna znacząco wzrosły, co dodatkowo obciąża budżety gospodarstw.

Mimo że warunki pogodowe w drugiej części sezonu pozwoliły dokończyć większość prac polowych, tegoroczne żniwa w Wielkopolsce dla wielu rolników mogą okazać się rozczarowujące zarówno przez niskie ceny skupu, jak i pogorszoną jakość ziarna. Rolnicy, mimo wyzwań związanych z kapryśną pogodą i rosnącymi kosztami, konsekwentnie dążą do zakończenia prac, licząc na szybkie działania wspierające ze strony rządu. W obliczu zmieniających się warunków rynkowych i klimatycznych, kluczowe będzie wdrożenie rozwiązań stabilizujących sytuację w sektorze rolnym, aby wysiłek włożony w tegoroczne zbiory mógł przełożyć się na opłacalność produkcji i bezpieczeństwo żywnościowe regionu.

oprac. Justyna Czupryniak-Paluszkiewicz na podst. WIR

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
05. grudzień 2025 08:28