KRUS radzi, jak bezpiecznie pracować podczas przygotowywania kiszonki.arch. red.
StoryEditorPORADY

Jak przygotować kiszonkę z kukurydzy i nie stracić ręki? Porady KRUS

13.09.2024., 10:00h

Jak przygotować kiszonkę z kukurydzy i nie stracić ręki? Niby każdy rolnik to wie, a wypadki i tak się zdarzają. Dlatego KRUS postanowił przygotować krótki film z praktycznymi poradami.

Wypadki w rolnictwie - KRUS radzi jak ich uniknąć

Branża rolnicza jest szczególnie narażona na wypadki przy pracy. Jedną z najczęstszych przyczyn są upadki z wysokości, ale także „pochwycenie i uderzenie przez części ruchome maszyn i urządzeń” stanowi całkiem spory odsetek takich zdarzeń. W związku z tym Kasa postanowiła przygotować poradnikowy materiał mający wpłynąć na zwiększenie bezpieczeństwa w rolnictwie. W tym konkretnym przypadku przy przygotowywaniu kiszonki.

Co konkretnie radzi Kasa?

Krótki, bo niespełna minutowy materiał, zawiera się w kilku punktach. Znajdziecie je poniżej:

  • planuj swoją pracę i dostosuj ją do warunków atmosferycznych;
  • przed rozpoczęciem pracy sprawdź stan techniczny maszyn i dokonaj wszelkich napraw, regulacji;
  • zawsze przestrzegaj instrukcji obsługi maszyn i urządzeń;
  • przed czyszczeniem, regulacją zawsze zatrzymaj napęd maszyny;
  • upewnij się, że osoby postronne są z dala w bezpiecznym miejscu;
  • w trybie roboczym nie poruszaj się po drogach publicznych;
  • właściwie zabezpiecz transportowany ładunek;
  • podczas ugniatania pryzmy zachowaj szczególną ostrożność;
  • nie zapomnij stosować środki ochrony indywidualnej;
  • dbaj o bezpieczeństwo swoje oraz innych.

Przestrzegając powyższe zasady z pewnością w znacznym stopniu uda się ograniczyć liczbę wypadków podczas pracy w rolnictwie.

Michał Czubak

fot. arch. red.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
10. grudzień 2024 21:13