StoryEditorPrzepisy

Chutney jabłkowo gruszkowy - idealny dodatek do mięs

05.10.2018., 16:10h
Składniki: 1/2 kg gruszek, 1/2 kg jabłek, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 2 cebule, 2 łyżki masła klarowanego, 3/4 szkl. octu, kawek korzenia imbiru, 3/4 szkl. cukru, 1/2 szkl. rodzynek

Wykonanie:


Gruszki i jabłka obrać, pokroić w kostkę, podlać niewielką ilością wody i gotować, aż owoce się rozpadną. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle klarowanym.

Do gotujących się owoców dodać cebulę, sól, pieprz, ocet, starty na tarce korzeń imbiru i cukier. Całość gotować jeszcze 10 minut, utrzeć blenderem.

Dodać rodzynki i gotować 5 minut. Rozlać do słoików i pasteryzować 15 minut.




Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. grudzień 2024 23:51