StoryEditorWiadomości rolnicze

Indyjska zupa dahl

09.02.2016., 12:02h
Składniki: 300 g czerwonej soczewicy, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki tłuszczu, najlepiej kokosowego, 1 puszka mleka kokosowego, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 i 1/2 l bulionu warzywnego, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz, chili, mielony kminek, 1 łyżka soku z cytryny, świeża kolendra.

Wykonanie: Olej kokosowy rozpuszczamy i dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Szklimy na oleju, po czym przekładamy do garnka. Dodajemy gorący bulion oraz soczewicę i gotujemy ok. 10 min. Następnie wrzucamy pomidory, przyprawy i dalej podgotowujemy. Kiedy soczewica już zmięknie, wlewamy mleko kokosowe. Lekko podgotowujemy, doprawiamy, posypujemy świeżą kolendrą.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 08:16