StoryEditorWiadomości rolnicze

Knedle ze śliwką i cynamonową śmietanką

10.11.2016., 16:11h
Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki soli, 2 jajka, 2 szkl. mąki, śliwki świeże, mrożone lub z syropu, 1/2 szkl. śmietany, 1 cukier wanilinowy, 1 płaska łyżeczka cynamonu.

Wykonanie: Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy jajka, sól, obie mąki i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je i wycinamy szklanką kółka. Na każde nakładamy połówkę śliwki i zlepiamy, po czym delikatnie je obtaczamy. Gotowe knedle gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Śmietankę ubijamy mikserem z cukrem wanilinowym oraz cynamonem. Ciepłe knedle podajemy ze śmietanką.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. grudzień 2024 16:31