StoryEditorKGW

Masz koło? Chcesz mieć produkt lokalny? Zapisz się na szkolenie!

20.09.2020., 15:09h
Macie koło gospodyń, ale nie wiecie, w jakim kierunku rozwijać działalność? Może dobrze gotujecie, zgodnie ze starymi recepturami, a wszyscy dookoła zachwycają się waszymi potrawami? Uwaga! Macie czas do 21 września! Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej przygotował dla was coś wyjątkowego. Już po raz drugi chce zrealizować szkolenia dla kół gospodyń wiejskich pod hasłem „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II”.

Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II - do kiedy trwa nabór na szkolenia?

Szkolenia będą okazją do poszerzenia wiedzy z zakresu produktów lokalnych oraz tradycyjnych, a także prowadzenia bieżącej działalności kół. Nabór potrwa do 21 września br.

Takie szkolenia EFRWP wraz z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego prowadzi już od 2018 roku. Uczestnicy poznają na nich krajowe i unijne systemy jakości, istotę krótkich łańcuchów dostaw oraz znaczenie produktów lokalnych i tradycyjnych. Uczą się też, jak zawiązywać partnerstwa z innymi organizacjami z sektorów publicznego, prywatnego i pozarządowego.

W których województwach odbędą się szkolenia?

W tym roku Fundusz chce objąć szkoleniami koła gospodyń z województw: zachodniopomorskiego, pomorskiego, dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, śląskiego, łódzkiego, podkarpackiego oraz lubelskiego. Szkolenia mają być jednodniowe i odbywać się w poszczególnych województwach. Udział w nich jest bezpłatny, ale uczestnicy sami muszą pokryć koszt dojazdu.

Organizator zaplanował szkolenia na październik i listopad, ale jednocześnie zaznacza, że ze względu na pandemię każde spotkanie będzie planowane elastycznie, w zależności od sytuacji epidemicznej na danym terenie. Po zakończeniu szkoleń część kół zostanie poproszona o przeprowadzenie w swoim regionie w szkołach podstawowych oraz kształcących w kierunkach gastronomicznych warsztatów kulinarnych. Mają one uczyć młodzież wykorzystywania produktów lokalnych i zachęcać do poznawania lokalnego dziedzictwa kulinarnego.

Wystarczy wypełnić formularz!

Ostatni dzień naboru to 21 września. Aby się zarejestrować, należy wypełnić formularz znajdujący się na stronie www.efrwp.pl.

Karolina Kasperek
Zdjęcie: Archiwum
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. marzec 2024 00:09