StoryEditorOgród

Brukselka i jarmuż – uprawa, nawożenie i ochrona

27.07.2019., 15:07h
Liście jarmużu nie dość, że są bogate w składniki pokarmowe i witaminy, to jeszcze mogą stanowić element dekoracyjny warzywnych zagonków. Jeśli nie posadziliśmy jeszcze tej cennej rośliny, warto to zrobić. Podobnie kapustę brukselską. Oba warzywa zasługują, by wrócić do łask.
Jeszcze w lipcu i na początku sierpnia można zakupić rozsadę jarmużu i kapusty brukselskiej. Jednak ich uprawa wymaga szczególnej troski, ponieważ trafia na stanowisko po wczesnych warzywach, które teraz schodzą z zagonków, a ponadto przypada na okres o złych warunkach wilgotnościowych.
Warto jeszcze przed sadzeniem uzupełnić zawartość wody w glebie, podlewając zagon dawką około 20–30 l wody na 1 m2. Początkowo rozsada rośnie wolno i w tym okresie należy zapewnić jej odpowiednie warunki.

Podkarmiać, gdy czas

Około 2 tygodni po posadzeniu powinniśmy zasilić rośliny nawozami azotowymi, najlepiej rozsypując wokół rośliny niepełną łyżeczkę od herbaty saletry amonowej i wymieszać ją z glebą pazurkami bądź grabiami, a następnie podlać. Można również rośliny dokarmić rozcieńczonym (1 : 10) krowieńcem. Należy przestrzegać zalecanych proporcji, gdyż młode rośliny są delikatne i łatwo przedawkować nawóz. Zamiast takiej formy nawożenia stosuje się również 0,3-procentowy roztwór nawozu wieloskładnikowego z przewagą azotu, podlewając w ilości około 0,5 l roztworu pod roślinę.

Drugą dawkę nawozów, która jest dwuk...
Pozostało 76% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
10. grudzień 2024 21:19